Megalázóan alapos választ adott az Európai Bizottság a migránskártyás összeesküvés-elmélet kapcsán a CÖF-nek

Aligha számíthatunk arra, hogy a tények kielégítenék a kormányszervezet igényeit, hiszen az orbáni érdek májusig mindenképpen a menekültekkel való, s az uniós intézmények ellen hangoló riogatás. Itt a propagandagépezet működésének iskolapéldája.

2019. január 2., 14:20

Szerző:

Részletes és alapos választ kapott a Civil Összefogás Fórum (CÖF) egy, a szervezet által november elején küldött levélre az Európai Bizottságtól. A kormánybarát „civilek" alapító-szóvivője, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumi elnöke szerint azonban az „ismét PC nyelven fogalmazódott". Nagy kérdés, hogy Csizmadia László annak idején minek írt levelet, s fejtette ki aggályait, ha az azokra vonatkozó, érdemi válaszokat nem kívánja elfogadni.

Mindenesetre érdemes felidézni – hiszen a válasszal ellentétben a levélküldésnek nagy hírverést csapott a kormánypropaganda –, hogy a CÖF-CÖKA eredeti, november 7-i dátumozású levelében az állt: „A közelmúltban az egész európai közvéleményt bejárta a hír, hogy Görögországban az oda érkező, regisztrált bevándorlókat bankkártyával látják el. A kártyát bármelyik automatánál használhatják, a levett pénzt pedig arra fordítják, amire akarják. A bankkártyán csak számok szerepelnek, név nincs rajta, ellenben az Európai Unió zászlója és az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának (UNHCR) emblémája szerepel rajta."

Ekkorra már a teljes Orbán-propagandagépezet ráállt arra, hogy az úgynevezett (általuk ekként leírt) migránskártyákkal riogassa a közvéleményt, holott az első hírre reagálva éppen a 168 Órának fejtette ki az UNHCR magyarországi szóvivője: semmi új nincs az eljárásban, amelyet annak idején Magyarország is támogatott.

Csakhogy az orbáni kommunikációs kormányzás érdekében most éppen az áll, hogy a terrorizmus finanszírozásával vádolja meg az ENSZ-et és „Brüsszelt", így elsősorban az uniós intézményrendszert. A CÖF-CÖKA vezetőjének levele azonban maga is tisztázta: az UNHCR honlapján részletes beszámoló található a migránsoknak adott bankkártyákról. Ebben az áll, hogy azok kaphatják meg, akik 2015 után érkeztek Görögországba, elmúltak 18 évesek és nincs munkájuk. Az is kiderül, hogy idén augusztusig már több mint 83 ezer migráns kapott ilyen „ajándék bankkártyát" – amint a szervezet fogalmazott.

Bármire képesek, hogy segítsék az Orbán-kormányt
Fotó: MTI/Kallos Bea

„A Civil Összefogás Fórum (CÖF) véleménye szerint az ügyben fölmerül a terrorizmus-finanszírozás és a pénzmosás gyanúja. Ezért afelől érdeklődünk, hogy az Európai Bizottság részéről van-e szándék az esetek teljes körű kivizsgálására, és terveznek-e bármilyen jogi lépést tenni az ügyben" – írták.

Meg is érkezett a hivatalos válasz, amelyet a CÖF honlapján közzétettek, s amelyben P.O. Henrik Nielsen, az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóságának osztályvezetője részletes betekintést enged az Európai Bizottság által finanszírozott – és humanitárius partnereik által végrehajtott – többcélú készpénztámogatású programba.

A levél szerint az Európai Bizottság – vélhetően az Európai Tanács jóváhagyásával és a meglévő, hétéves uniós költségvetésben foglalt keretek rovására – humanitárius partnereit finanszírozza a készpénztámogatású programok végrehajtása céljából olyan országokban, mint Törökország, Jordánia, Libanon és Görögország, s a kedvezményezettek többsége a szíriai polgárháború miatt vált hontalanná.

– Ami Görögországot illeti, humanitárius partnereink segítik a görög hatóságokat a migrációs helyzet kezelésében, beleértve a készpénzes programot is. Ebben az összefüggésben a humanitárius készpénz-segítségnyújtást előre feltöltött (pre-paid) bankkártyák formájában biztosítják a jogosult menedékkérőknek és a nemzetközi védelemben részesülőknek legfeljebb hat hónapon keresztül a bevándorláspolitikáért felelős görög minisztérium által meghatározott státusz megadásával. A rendszer minden kedvezményezettje számára van egy előre meghatározott határérték, amelyet az egyes családok összetételét is figyelembe véve állítanak össze, s ez összhangban áll Görögország társadalmi szolidaritási jogszabályi keretével – áll a levélben.

Tehát:

  • Nem folyamatosan áramló pénzekről, hanem előre feltöltött bankkártyákról van szó.
  • Ezen a jogosult menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesülők kapnak pénzügyi ellátást.
  • A támogatási összegre legfeljebb hat hónapon keresztül számíthatnak az arra jogosultak.
  • A görög törvények alapján, a bevándorláspolitikáért felelős görög minisztérium által meghatározott státusz szerint meghatározott járadékhoz jutnak hozzá az érintettek a kártyával.

Ráadásul, mint arra a levél külön felhívja a figyelmet: az Európai Bizottság humanitárius partnerei nyomon követik és ellenőrzik, hogy a kedvezményezettek azonosított és értékelt humanitárius szükségleteit megfelelő módon kielégítsék.

„A kártyabirtokos személyazonosságát egy fizikai ellenőrzés igazolja, és a kártyák törlésre kerülnek, ha bármilyen visszaélést vagy nem megfelelő azonosítást észlelnek. Ezenkívül a kártyákat csak a kibocsátó banknál és az érintett ország területén lehet használni, s nem használható más országokban."

A levél arra is kitér, hogy a programot a bevándorláspolitikáért felelős görög minisztérium központilag koordinálja, és az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Menekültügyi Főbiztossága működteti, együttműködve két másik nemzetközi humanitárius szervezettel (Katolikus Segélyszolgálat és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetsége).

„Az uniós joggal összhangban a program a menedékkérők számára – anyagi befogadási feltételekkel – az alapvető szükségletek méltóságteljes, jogszerű, hatékony kielégítését és természetbeni ellátásokat biztosít. A program több mint 90 ezer kedvezményezettje (jogosult menedékkérők és nemzetközi védelemben részesülő személyek) e program keretében pénzbeli ellátásokat kaptak."

Mindezen egyébként – mint november 5-i cikkünkből kiderült –, egyáltalán nem kellene meglepődnie sem a CÖF-CÖKA kormányszervezeteknek, sem pedig a magyar kormány politikusainak. Miközben ugyanis Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője már a hír megjelenésekor tájékoztatott arról: egy évek óta létező programról van szó, amelyről ENSZ-tagállamként természetesen Magyarországnak, azaz az Orbán-kormánynak is tudnia kell, sőt, vélhetőleg kivette részét a döntésből is. (Később nyilvánosságra került adalék, hogy 2017-őszén Horváth Zsuzsanna magyar ENSZ-nagykövet, a Miniszterelnökség korábbi helyettes államtitkára jelenlétében, egy éves ülésen az ENSZ EU-s képviselője beszélt az összes EU-tagállam nevében erről a programról. A mondanivalója az volt, hogy mindenki támogatja az UNHCR tevékenységét. Magyarország nem fűzött ehhez különvéleményt.)

Fotó: Parászka Boróka

Az UNHCR pedig már első idevágó cikkünkben felhívta a figyelmet arra: ezekkel a bankkártyákkal mind az adományozó tagállamok, mind pedig a menekültügyi eljárásban érintett, vagy menekültstátuszt kapott emberek is jól járnak, mert maguk dönthetnek arról, mi számukra a legszükségesebb. Az ENSZ szakosodott szervezete ezekkel a bankkártyákkal nemcsak rengeteg költséget – például szállításit – takarít meg, de azokat az országokat is segíti költségvetési forrásokkal, amelyek üzleteiben a menekültek használják a támogatást. Ráadásul a sorszámozott bankkártyák útja – ahogyan a pénzköltés is – teljesen legális, követhető.

A bankkártyákra kizárólag menekültstátuszért folyamodó, azaz legális utat választó emberek lehetnek jogosultak, ráadásul a járandóságok utalása révén hónapról hónapra ellenőrzött is ez a rendszer. 

Ez azonban csak tovább tüzelte a kormánypropagandát, s november óta nem nyugszik a „migránskártyák" köré szőtt összeesküvés-elmélet szítása. Az is kiderült, hogy az alaphírt az a Nova24 nevű hírtelevízió röppentette fel, melynek egyik tulajdonosa Orbán Viktor rejtélyes tanácsadója, Habony Árpád, akinek a cége, a Modern Media Group 2016 áprilisában szerzett 15 százalékos tulajdonrészt benne, amivel párhuzamosan két másik kormányközeli társaság, a Ripost Media Kft. és a Ridikül Magazin Kft. szintén 15-15 százalékot vett meg.

A kormánypropaganda ráadásul csak a tények ismeretében kapcsolt rá igazán. A Fidesz bevetette a teljes kommunikációs arzenált a „civilektől” (CÖF) a „szakértőkig” (Migrációkutató Intézet, Bakondi György), meg persze az elmaradhatatlan politikusaikkal Németh Szilárdtól, majd nyomában Kósa Lajostól kezdve Halász Jánosig, akik mind-mind megdöbbenve háborodtak fel, hogy csak most tudták meg, micsoda galádság folyik az EU-ban. Sőt, a ma már jól megérdemelten kormányszóvivő Hollik István fel is tette a kérdéseket, „Hogyan lehetséges ez?", „Akik elindították, miért titkolták el a létezését, ki és mennyi pénzzel tölti fel ezeket a bankkártyákat, hányszor vehet fel egy migráns és milyen összeget ezekről a kártyákról?

Habony Árpád és Rogán Antal, az orbáni propaganda agytrösztjei
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindezt úgy, hogy nemcsak az Orbán-kormány ismeretével és támogatásával, hanem egészen pontos és naprakész tájékoztatásával zajlik ez a program – uniós költségvetési forrásból nehéz is lenne a tagállamok tudta nélkül. Az Európai Bizottság ugyanis 2017 júliusában, az idevágó magyar részvétellel zajló tárgyalássorozatot követően egy sajtóközleményben jelentette be, hogy ESTIA néven új humanitárius programot indít, ennek részeként 57,6 millió euró jut arra, hogy bankkártyán, készpénzként adják oda az érkező migránsoknak/menekülteknek.

A sajtóközleményben volt egy link egy részletes táblázathoz is, melyben leírják, hogy mikori döntéssel, hány eurót, milyen szervezeten keresztül adnak ki.

Sőt, minden egyes fillér, amelyet az Európai Bizottság által elkülönített alapból az UNHCR elkölt, egyébként is magyar kormányzati felügyelet alatt van. Egy december közepi közlés szerint ugyanis az UNHCR jelenleg 85 tagból álló Végrehajtó Bizottságának (ExCom) feladata a Főbiztosság programjainak és költségvetésének felülvizsgálata és jóváhagyása, tanácsadás a nemzetközi menekültvédelemmel kapcsolatban, valamint az együttműködés az UNHCR-rel és annak kormányközi és civil partnereivel különböző területeken. Márpedig ebben a bizottságban Magyarország is képviselteti magát.

Mindez azonban még mindig nem volt elég, a CÖF-CÖKA levelezésbe kezdett a sokat ostromolt uniós intézményekkel, az egykori kormányszóvivő, mai kommunikációs államtitkár Kovács Zoltán pedig még decemberben is azzal riogatta a magyar embereket: Brüsszel menedzseli a migrációt a bankkártyákkal.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.