Már reggel ránk tör a hőség és napokig nem ereszt el

2019. augusztus 10., 07:03

Szerző:

Éjféltől életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás, a másodfokú intézkedés vasárnap 0 órától hétfő éjfélig lesz érvényben - tájékoztatta a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Számos melegrekord is megdőlhet.

Arra kérik a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba - fejtették ki. Azt javasolták, hogy aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

Fotó: Merész Márton

A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik, ugyanis az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt szombatra tizenöt megyére és a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 12-21 fok között valószínű, 15 fok alatti értékek csak a hidegre érzékeny helyeken lehetnek. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul. A következő napokban tovább fokozódik a hőség.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.