Szerdán döntenek a kijárási korlátozásról, plusz 500 ezer az egészségügyi dolgozóknak - Orbán az állami rádióban járt

2020. április 3., 08:32

Szerző:

A tervek szerint jövő szerdán születik meg a döntés arról, hogy a kijárási korlátozás a húsvéti ünnepekre is fennmarad-e

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök az állami rádió péntek reggeli műsorában. 

A kormányfő kijelentette: a húsvét egy családi ünnep, amikor általában sokan utaznak a rokonaihoz, húsvét hétfőn pedig locsolni, „vinné ez embert a lába, a szíve”, de ez most aligha lesz lehetséges, vagy csak szigorú korlátozások között.

Arról is beszélt, hogy egészségügyi átcsoportosítási tervet dolgozott ki a kormány. Ennek keretében 

minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forint plusz juttatást biztosítanak,

de, jelentette ki, a törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, „ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük”, mondta. A kormányfő azt is hozzátette, hogy 110 kollégiumot foglaltak le - ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni - és 58 hotelt - ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak -, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve.  „Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára”, mondta Orbán Viktor és „az ország legfontosabb dokumentumának” nevezte.

A munkahelyek megőrzéséről és újak létrehozásáról szólva a miniszterelnök közölte:

kedden mutatják be „a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét”.

Orbánnak jutott ideje az unió ostorozására is. Feltette a költői kérdést, vajon milyen emberek ülnek Brüsszelben? A miniszterelnök úgy látja, ők csak osztják az észt ahelyett, hogy életeket mentenének.

Szerinte segítség eddig csak Kínától és a Türk Tanácstól érkezett.

 

Jelezte azt is,

"egészségügyet próbára tevő nagy roham az még előttünk áll."

Látogatásáról pedig egy videót is közzétett oldalán: 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.