Három milliárdért, kiemelt beruházásként újul meg a szabadkígyósi kastély, de vajon ki nyit majd benne szállodát?

2020. február 14., 15:23

Szerző:

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Nemzeti kastélyprogramban újjászülető szabadkígyósi Wenckheim-kastély és park rekonstrukcióját, valamint turisztikai célú fejlesztését – közölte a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Virág Zsolt a Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntésről azt írta, az átsorolás célja, hogy felgyorsítsa és egyszerűsítse a műemléki beruházás kivitelezését, mivel a különféle közigazgatási, szakhatósági folyamatok szokásos ügyintézési határidejét az intézkedés a töredékére csökkenti.

Az Ybl Miklós által tervezett, 1875 és 1879 között épült neoreneszánsz Wenckheim-kastély Békés megye egyik legértékesebb műemléke, átadása után a térség turizmusának egyik legfontosabb pillére lesz majd, ez indokolta a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítását.

Megújul a szabadkígyósi Wenckheim-kastély
Fotó: Lehoczky Péter

Az épület 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból születik újjá, amelyet a magyar kormány további 1,5 milliárd forintot meghaladó hazai támogatással egészített ki.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.