Napokkal a Hableánnyal történt ütközés előtt még mentési gyakorlatokat vezetett a Viking ukrán kapitánya

2020. február 21., 07:52

Szerző:

A Hableánnyal ütköző, 134 méter hosszú Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Jurij C. a tragédia előtt három nappal vízből mentési gyakorlatot vezetett – írja a Blikk. Bár a kapitány a feladatot hibátlanul megoldotta, amikor élesben kellett volna használni a tudását, sorozatban rossz döntéseket hozott, áll a vádiratban.

Dunai hajóbaleset - Döntenek a Viking Sigyn szállodahajó ukr
Fotó: MTI/Mónus Márton

Ismeretes, tavaly május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében utolérte és elsüllyesztette a Hableány sétahajót, fedélzetén 33 dél-koreai turistával, valamint a kéttagú magyar személyzettel. Csak hét utast sikerült kimenteni a vízből, pedig – írja a lap – az ukrán kapitány 

május 15-én, 22-én és 26-án is vízből mentési gyakorlatot vezetett. A lap szerint Jurij. C. az ütközés pillanatában a kormányállásban volt. Látnia kellett a tragédiát, mégis csak 40 másodperccel az ütközés után, az orr-részen álló turisták kiabálására állt meg.

A mentési protokoll szerint az ukrán kapitánynak kötelessége lett volna rádión figyelmeztetni a környéken hajózókat, meg kellett volna szerveznie a vízbe került utasok mentését. Ám segítségnyújtás helyett félreállt az útból, hogy a mögötte érkező testvérhajót ne tartsa fel, majd rádión szó szerint ezt kérdezte annak szintén ukrán kapitányától: „Te, Fegya, látsz valamit? Azt hiszem, nekimentem egy hajónak.”

A hét dél-koreai túlélő a Blikk szerint egy férfi kivételével nem volt jó úszó. Ő a vízben felrúgta magát, de bevágta a fejét a süllyedő hajótestbe.

A Hableány katasztrófája kapcsán március 11-én lesz az előkészítő tárgyalás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Ha a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel és harmincöt rendbeli cserbenhagyással vádolt Jurij C. kapitány elismeri a bűnösségét, az ügyész kilenc év börtönben letöltendő szabadságvesztést kér a bíróságtól. Ha az ukrán kapitány ragaszkodik a tárgyaláshoz, tizennégy év börtönre ítélhetik.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.