Bátor Nyilasnak szólították szülei a dusnoki kisfiút, akit nem anyakönyveztek

2020. január 29., 09:56

Szerző:

Bátor Nyilasnak szólították a szülei azt a dusnoki kisfiút, akit a napokban vett el a bajai gyámhatóság szüleitől. Ő az a pár hónapos kisbaba, akit a házaspár nem volt hajlandó anyakönyveztetni – írja a Blikk

Az édesanya tavaly szeptember 5-én otthon, titokban szülte meg a gyermeket. A kisfiú hivatalosan nem is létezett: tb-kártyája, adókártyája, anyakönyve nem volt, védőoltást, orvosi ellátást nem kapott. A bajai gyámhatóság – miután hiába kérte a szülőket, hogy anyakönyveztessék a kisfiút, így november 19-én elrendelte a baba állami gondozásba vételét.

A Blikknek hétfőn egy szomszéd mesélte el a történteket, a házaspárt éppen a Kalocsai Rendőrkapitányságon hallgatták ki.

– A szülők úgy tudják, a kisfiút azóta K. Péterként anyakönyvezte a gyámhatóság, pedig a szülei Bátor Nyilasnak szólították. Az édesanyja neve helyére K. Juliannát írtak, valójában H. Ágnesnek hívják 

– közölte a lappal a szomszéd.

Az a YouTube-ra felrakott videójukból derül ki, hogy a szülők miért nem vitték orvoshoz a kisfiút.

– Semmilyen állami támogatást nem kértünk soha és sehol, és a továbbiakban sem akarunk semmilyen gyest, családi pótlékot felvenni. Ugyanis szabad embernek szültük a gyermekünket. A jegyző elkezdte küldözgetni a családsegítőket, hogy menjünk be, anyakönyveztessük, ez csak egy papír. Mi azonban tudjuk, hogy ezzel lemondunk a gyermekünkről, és átruházzuk a tulajdonjogot Magyarországra

– hangzott el a felvételen.

Arról az Index írt részletesen, hogy a család körüli támogatói csoport, a MAG a „Mintaként Alkalmazott Gondviselés” egy olyan Monor közelében lévő közösség, amely leginkább az önfenntartó gazdálkodásra, kisközösség-építésre, társadalomból való részleges kivonulásra épül, némi nemzeti színű spirituális irányzattal keveredve. A Youtube-ra felkerült beszélgetést egyébként az a Posta Imre készítette a szülőkkel, aki a nemzeti radikális, összeesküvés-elméleti színtéren mozgó figuraként ismert. A szülők egyébként nem csak a gyermek anyakönyvezését és beoltását tagadták meg, de a magyar intézmények semmilyen joghatóságát nem ismerik el.

Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakember szerint az ma nem opció, hogy valaki anyakönyvezi-e a gyerekét vagy sem.

– Az anyakönyvezés szülői kötelesség, az a vívmány, amivel a gyermek jogosultságokat szerez, láthatóvá válik

– mondta az Indexnek Gyurkó Szilvia. Hangsúlyozta, sok hazai és nemzetközi példa bizonyítja, hogy a nem látható, nem anyakönyvezett gyerekek milyen veszélynek vannak kitéve. Virágzik a szerv- és gyerekkereskedelem, a koldulás, de idehaza is a legszörnyűbb dolgok történhetnek meg a nem látható gyerekekkel.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.