Garancsi cége hagyta, hogy engedély nélkül plakátoljon felületeire a Fidesz, de a DK-nak pénzért sem engedte

2019. május 14., 15:20

Szerző:

A közelmúltban marasztalta el a Pest Megyei Választási Bizottság (PMVB) az Orbán Viktorral kötélbarátságot ápoló Garancsi István cégét, az ESMA-t, mert nem biztosított egyforma megjelenési lehetőséget a különböző politikai pártoknak. Az ország egyik legtöbb plakáthellyel rendelkező cége van megállapodásban a különböző áramszolgáltatókkal, hogy azok oszlopain hirdetéseket helyezhessen el.

Az ESMA oszlopain jelentek meg és hetekre kint maradtak a Fidesz kampányplakátjai, noha azokat engedély nélkül helyezték ki - írja a 24.hu. Mikor az ESMA visszautasította a DK igényét a plakátolásra, arra hivatkozott, hogy a Fidesz plakátjaihoz sem járult hozzá. Erről mondta ki a PMVB, hogy

márpedig a Fidesz plakátjairól nagyon is jól tudott a cég, mégsem távolították el azokat.

Az elsőfokú döntést támadta meg a cég, amiről másodfokon a Nemzeti Választási Bizottság határozott. Mivel a cég amiatt nem vonható felelősségre, hogy engedélyezte volna az egyik, illetve megtagadta volna a másik párttól a reklám lehetőségét, ezért arra kötelezték az ESMA-t, hogy az egyenlőség jegyében más pártoknak is lehetővé kell tegye a plakátolást.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ahogy arról beszámoltunk, a megyei jogú városokban az MSZP próbálja kihelyezni a plakátjait. Ott is az ESMA felületei vannak többségben, de az NVB döntése értelmében elvileg megnyílt a lehetőség a plakátjaik kihelyezésére. A többi plakáthely a helyi önkormányzatok tulajdona, azok egyelőre nem reagáltak érdemben a párt megkeresésére.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.