Fidesz-kampányfogás: robbanás, mérgezés, égési sérülés
Az ellenzéki párt választási ígéretei közt szerepel, hogy hatalomra kerülésük esetén, lehetővé tennék az őstermelőknek, hogy otthon főzzenek pálinkát. Komárom-Esztergom megyében azonban elcsodálkoztak ezen a szakemberek - írja a kemma.hu.
A portál megkérdezett egy földtulajdonost az ötletről. Mráz Dezső elmondta, hogy már több mint 25 éve főzet pálinkát. Bajon kezdte, majd Oroszlány után évek óta a tatai Túri Tamásnál. Kijelentette, hogy esze ágában sincs otthon kifőzni a cefrét, mert ahhoz nagyon komoly biztonsági berendezések kellenének, s ezek beszerzése nem érné meg. Amatőr technika alkalmazása esetén pedig nagy lenne a robbanás- és a balesetveszély. Ám ha ezt meg is úszná bárki, akkor még mindig ott van annak a kockázata, hogy a 90 fokos elegyet otthon nem lehet rendesen letisztítani.
Arra a kérdésre, hogy ha házaknál is lehetne főzni pálinkát, Túri Tamás meglepő választ adott a
kemma.hu-nak. Úgy fogalmazott, hogy nem csak neki, de a többi profinak sem az lenne az elsődleges, hogy mennyivel csökkenne a forgalmuk, hanem sokkal inkább az, hogy ennek engedélyezése esetén hány helyen lesz robbanás, mérgezés, égési sérülés? Mert szerinte sem elégséges a viszonylag jónak tűnő berendezések megvásárlása, hiszen azok működtetéséhez komoly tanfolyamot is el kell végeznie annak, aki ezzel kíván foglalkozni. És akkor még sehol sincs a szakértelem, ami csak menet közben szerezhető meg.Szerencsésebbnek tartaná, ha inkább a szeszadót törölnék el, mert akkor fele áron tudnák kifőzni a cefrét, s ez versenyképesebbé tenné a magyar pálinkákat más országok nemzeti italaival szemben.