Elegük lett a baleseti sebészeknek, őszig adtak időt, hogy az Orbán-kormány rendezze a helyzetet

2019. június 22., 08:51

Szerző:

Jobb béreket, és a baleseti ellátások értékén történő finanszírozását követeli az Orbán-kormánytól a a Magyar Traumatológus Társaság (MTT), amely pénteki rendkívüli közgyűlésén hatalmazta fel küldöttségét, hogy hogy július 3-án tárgyaljon az Emmi egészségügyi államtitkárával – derül ki a Népszava cikkéből. A baleseti sebészek őszig adnak időt az Orbán-kormánynak a követelések teljesítésére. Szeptemberben döntenek a további lépésekről. 

A baleseti ellátások értékén történő finanszírozása azt jelentené, hogy a jelenlegi finanszírozást másfélszeresére emelik, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) érkező pénz ugyanis egyszerűen nem elég a műtétek valódi költségeinek a fedezetére. Valamennyi beavatkozás díját újraszámoltatnák.

Fotó: Pixabay

Ékesszólóan illusztrálja a helyzetet a vállízületi műtét példája, amely másfél millió forintba kerül, de a NEAK csak körülbelül egymillió forintig állja a számlát úgy, hogy csak a beavatkozáshoz szükséges implantátum 700 ezer forintba kerül. Az műtét költségei akkor tükröznék a valóságot, ha az implantátum ára a teljes összegnek csak a 25 százalékát érné el.

A Népszava úgy tudja, hogy a baleseti sebészek két hónappal ezelőtt már jelezték Kásler Miklósnak, a humántárca vezetőjének, hogy szükség lenne a beavatkozásokért járó díjak korrekciójára.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.