Ki tud hangosabban kiabálni? – Polgármesterjelölti adok-kapok Erzsébetvárosban

Két független jelölt is elindul Niedermüller Péter, az ellenzéki pártok közös támogatottja ellen az erzsébetvárosi polgármester-választáson. Egyikük, Hunvald György, aki korábban a szocialisták VII. kerületi polgármestere volt, arra hivatkozik, hogy ötezer aláírást gyűjtött össze maga mellett. Moldován László ex-LMP-s politikus pedig azt mondja, civil támogatóival egyedül ő képviseli az élhető zöld kerület programját az indulók közül. A pártok közös jelöltje úgy fogalmaz, nem kíván részt venni a „ki tud hangosabban kiabálni?” versenyben. Szerinte aki a pártok konszenzusát felrúgja, akarva-akaratlanul is a Fideszt segíti.

2019. augusztus 26., 06:55

Szerző:

– Kiéleződött a helyzet Erzsébetvárosban, de minden józan kompromisszumra készek vagyunk – mondják szocialista forrásaink. Valóban, az ellenzéki pártok közös jelöltje, a DK-s Niedermüller Péter mellett két független jelölt is elindul a polgármesteri posztért Budapest VII. kerületében. Nemrégiben még mindketten párttagok voltak: az LMP-ből kilépett, korábban a zöldpárt etikai vizsgálatait is vezető Moldován László, valamint az ingatlanügyekben többször bíróság elé citált, hosszú ideig előzetesben tartott egykori helyi szocialista polgármester, Hunvald György is megméretteti magát. A legkisebb területű, viszont legnagyobb népsűrűségű kerületben kilenc éve a fideszes Vattamány Zsolt a polgármester.

– Kockázatos, ha Hunvald György, a kerületben beágyazott egykori városvezető a közös jelöltünk ellen indul – mondják a szocialisták. Moldovánt nem tartják esélyesnek, de Hunvaldot veszélyes ellenfélnek érzik. Sokan abban bíznak, hogy a választást megelőző aláírásgyűjtésnél kiderül, kinek mekkora a támogatottsága, és akkor újra megnyithatják a tárgyalásokat.

Hunvald-ügy - Megkezdődött a harmadfokú tárgyalás a Kúri? Hunvald György
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Nem egyéni érdekből vagy bizonyítási vágyból akarok indulni a polgármester-választáson, hanem ötezer ember kívánsága ez – fogalmaz Hunvald György. Úgy érzi, az általa összegyűjtött, őt ajánló aláírások erre kötelezik. Felidézi: amikor tavaly decemberben a helyi szocialista szervezet és az MSZP budapesti párttanácsa egyhangúlag úgy döntött, őt indítja a polgármesterségért, a pártvezetők arra kérték, gyűjtsön támogató aláírásokat. Ötezer aláírás összegyűjtése után megállt. Azt mondja, az MSZP és a DK helyi szervezetei 2018 februárjában kötöttek egy szerződést, amelyben az országgyűlési és az önkormányzati választásról is megállapodtak. A szocialisták akkor a DK-s Oláh Lajos országgyűlési képviselő-jelöltségéért dolgoztak, hogy cserébe majd az önkormányzati választásokon saját jelöltet indíthassanak. Ezt a megállapodást még az uniós választás előtt a DK felrúgta.

– Mi teljesítettük a megállapodásban foglaltakat, de a DK nem – teszi hozzá Hunvald. Szerinte a tárgyalássorozat az EP-választás után indult újra. Ő akkor már polgármesterjelöltként nem jött szóba, képviselő-jelöltségével pedig a Momentum nem értett egyet. – Ekkor kiszálltam a tárgyalásból, nem vettem részt a döntési folyamatban.

Kérdésünkre – a polgármester-jelöltséget nem cserélné-e el képviselő-jelöltségre – azt mondja, ez a Momentum miatt lehetetlen lenne. Niedermüller Péter véleményére – miszerint „aki a pártok közös jelöltje ellen indul az önkormányzati választáson, akarva-akaratlanul a Fidesz hatalmát tartja fenn” – úgy reagál: bár tiszteli a DK-s politikust, de neki semmi köze nincs Erzsébetvároshoz.

– Tavaly Óbudán volt alkalmas jelölt Niedermüller úr, most meg az Erzsébetvárosban? A politikusok butaságára vall, hogy azt hiszik, ha az EP-választáson a pártok bizonyos eredményt elérnek, akkor az összeadódik majd, és a választók feje felett kiválasztott közös jelöltre fognak voksolni. Ez nem így működik. Családom négy generációra visszamenőleg itt él a kerületben. Itt áll a dédapám által épített ház is. Ez egy helyi választás. Az a jelölt segíti a Fideszt, aki biztosan nem tud itt nyerni. Az ellenzéki pártok közös jelöltje pedig nem képes rá – mondja Hunvald.

Szerinte Niedermüllernek október 13-ig lehetősége van visszalépni a jelöltségtől. Azt ismételgeti: őt a választók javasolták, a DK-s politikust pedig a pártok. Hunvald György egy blogbejegyzésben arról írt, hogy még márciusban felhívta őt az egyik ellenzéki párt vezetője. „Azzal, hogy az ő pártja akar polgármesterjelöltet állítani a VII. kerületben, és más megoldást elfogadni nem tud. Számára ez a legfontosabb kérdés, és ha nem vagyok hajlandó az akaratának behódolni, akkor személyesen vele fogok szembekerülni. Háború lesz – mondta.” Lapunknak úgy fogalmazott, tanúi is vannak a beszélgetésre, mert kihangosította a telefont.

– Akit tíz éve a Fidesz ügyészsége megtaposott, börtönbe zárt, az nem ijedős. De korábban sem voltam az. Ebből a fenyegetésből csak azt látom, hogy jó az az irány, amit képviselek – teszi hozzá.

A fővárosi ellenzéki tárgyalásokon Moldován László még az LMP budapesti elnökeként vett részt. Ott felvetődött, hogy ő lehetne az erzsébetvárosi ellenzéki polgármesterjelölt.

– Ám ezt a DK megvétózta. Úgy gondolták, hogy nekik kell ez a kerület – mondja Moldován.

OGY2014 – LMP – Fővárosi jelöltek Moldován László
Fotó: MTI/Marjai János

Mi motiválta, hogy függetlenként mégis elinduljon a posztért?

– Civil támogatóimmal, az Élhető Erzsébetvárosért Egyesülettel együtt az élhető és zöld Erzsébetváros-programot csupán én akarom megvalósítani. A többi jelölt ebben nem érdekelt. Niedermüller Péter az őt támogató pártokkal csak közelebb akar kerüli a húsosfazékhoz. Vattamány Zsolt pedig kilenc évig bizonyította, hogy nem tud mit kezdeni a kerület problémáival – mondja Moldován László.

Felvetésünkre, nem tart-e attól, hogy így a három ellenzéki jelölt egymást kioltja, úgy reagál, sajnos ennek megvan az esélye.

– Az összefogás pártjai nem értik, hogy önkormányzati választásról van szó, ahol a helyi közösség az életét befolyásoló helyi ügyekről dönthet. Niedermüller Péternek nincs köze a kerülethez, én viszont harminc éve itt élek, kilenc éve vagyok önkormányzati képviselő, átlátom a helyi ügyeket, és változást szeretnék számos területen – fogalmaz.

Az esetleges visszalépését firtató kérdésre azt mondja, mivel nem látja, hogy a többi jelölt az ő zöldprogramját akarná megvalósítani, ezért ezt nem tartja elképzelhetőnek. Bízik abban, hogy lelkesedéssel, sok aktivistával tudnak majd kampányolni, de az is igaz, hogy a többiekhez képest hátrányból indulnak, mert gyakorlatilag nincs pénzük. Az őt támogató Élhető Erzsébetvárosért Egyesület tíz önkormányzati képviselőjelöltet indít, akik támogathatják majd az ő polgármesteri munkáját.

– Ha öt ellenzéki párt felkér és megbízik bennem, akkor a választáson való indulás nemcsak politikai, hanem morális kötelezettség – mondja ugyanakkor Niedermüller Péter, az ellenzéki pártok közös jelöltje. Hisz abban, hogy a jelenlegi rendszert az önkormányzatokon keresztül lehet „megrángatni”, a demokrácia kis szigeteit ott lehet létrehozni, és meg lehet mutatni, hogy van az országban más politikai kultúra is, amely a kormány által sokszor kriminalizált civilszerveződéseket is bevonja a döntéshozatalba.

S hogy miért pont Erzsébetvárosban indul?

– Mert itt élek hosszú évek óta. Igaz, hogy az utóbbi időt Brüsszelben töltöttem uniós képviselőként, de hétvégenként itthon voltam, pontosan ismerem a kerület problémáit. Hármunk közül egyedül az én programom van kint június közepe óta a neten. Riválisaim végre ne arról beszéljenek, hogy ki élt a kerületben három évvel többet, hanem arról, hogy mit akarnak tenni Erzsébetvárosért – mondja a DK-s politikus.

Riválisainak arra a felvetésére, hogy pártja felrúgta volna a korábbi MSZP–DK-együttműködést, úgy reagál, hogy ők nem tettek ilyet.

– Valóban volt egy megállapodás a két párt között, de ezt az ötpárti egyeztetések során Hunvald pártja, az MSZP átértékelte. A végén mindenki egyetértett abban, hogy a DK jelölhet polgármestert. Hunvald Györgynek a saját volt pártjával van problémája, nem véletlen, hogy kilépett belőle.

Arra a felvetésre, hogy a három egymás ellen induló kormányellenes jelölt könnyen árthat a másik sikerének, és a végén a Fidesz jöhet ki győztesként, így reagál:

EP-vita a magyar jogállamiságról Niedermüller Péter
Fotó: MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel

– Hunvald és Moldován is azt állítja, ő az esélyes jelölt. A „ki tud hangosabban kiabálni?” versenyben nem kívánok részt venni. Aki a pártok konszenzusát felrúgja, akarva-akaratlanul a Fideszt segíti. A választók a választás napján pontosan tudni fogják, kinek van esélye megtörni a Fidesz hatalmát: egy ötpárti összefogásnak vagy a különböző típusú partizánakcióknak? Tudom, Hunvald azzal érvel, hogy összegyűjtött ötezer aláírást. De az egy másik helyzet volt, nem volt összefogás, nem volt közös jelölt. Azért is nyugodt vagyok, mert látom, milyen elszántsággal támogatnak a civilszervezetek engem, az összefogást és azt a víziót, amit vázoltunk a kerület érdekében.

A Hunvald által emlegetett márciusi fenyegető telefonhívásról, amit sokan Gyurcsány Ferencnek tulajdonítanak, azt kérdezi: miért nem gondolta Hunvald György, hogy ezt korábban nyilvánosságra kell hozni?

– Ez egy nevetséges és kétségbeesett kísérlet arra, hogy megpróbálja legitimálni azt, amit politikailag nem lehet: szembefordult az ellenzéki összefogással.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.