Az egri boroknak jót tett a klímaváltozás
Az éghajlati felmelegedés jobb termést hozott, a gazdasági környezet viszont egyre többeket arra sarkall, hogy felhagyjanak a borászkodással – írta a Heves Megyei Hírlap online kiadása.
Csúcsévjáratnak ígérkezik az idei esztendő az Egri Borvidéken. Kiugróan magas cukortartalmú szőlőket szüretelhettek a gazdák: míg korábban a 20 mustfok fölötti eredmény számított ritkaságnak, idén az az alatti.
A vörösborok nagyon mély színűek, finom, érett tanninokkal és magas alkohollal bírnak, de ez utóbbi a fehérekre is jellemző – közölte az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára.
Mindez azonban legfeljebb csak enyhítheti a gazdák kínjait, hiszen a rendkívül alacsony – idén 30–50 forintos kilónkénti – felvásárlási árak és az elhúzódó kifizetések mellett sokan már jelezték: fel fognak hagyni a szőlőműveléssel.
Több gazdálkodónak az idei már a második, esetleg harmadik veszteséges éve volt. Pedig 2009-ben szinte minden körülmény a kiváló borok születését segítette, miközben – az elmúlt időszak adatait összevetve – az is megfigyelhető, hogy melegedett a borvidék klímája.