Az egészségügyi kiadásaik harmadát zsebből kell fizetniük a magyaroknak, hogy megfelelő ellátást kapjanak

És ebben nincs benne a hálapénz.

2019. június 24., 09:52

Szerző:

Noha a WHO ajánlása szerint az egészségügyi kiadások legfeljebb 15 százalékának kifizetése megengedhető egy állampolgár számára (a többit a társadalombiztosításnak kellene állnia), ez az arány Magyarországon 30 százalék – írja a Népszava, amelyinek Evetovits Tamás, a WHO barcelonai irodavezetője nyilatkozott. Ez szerepel a GKI Gazdaságkutató Zrt. éves jelentésében is, amelyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A WHO által elfogadható szint felett már

elszegényedési kockázattal jár az ellátás igénybevétele, illetve jó eséllyel a szegényebbek nem, vagy csak jóval később kapnak ellátást.

Magyarország lakóinak a 6,5 százaléka kényszerül ebbe a helyzetbe, ők rendre

  • később váltják ki a gyógyszereiket,
  • anyagi okokból később mennek orvoshoz,
  • nincs pénzük a rehabilitációra és gyógyászati segédeszközre,
  • nincs pénzük szakorvosi ellátásra,
  • nincs pénzük fogorvosra, ezért nem is mennek.

Hogy megértsük, miért is magas ez az arány, érdemes a régiós versenytársainkat vizsgálni: Szlovéniában mindössze a betegek 0,3, Csehországban 0,5, Szlovákiában 1,5 százaléka tartozik azon csoportba, akik számára probléma az egészségügyi költségek fedezése, amennyiben valamit nem támogat az állam teljes körűen.

Kiemelendő, hogy a 30 százalékot jelentő,

saját zsebből fizetett egészségügyi költségek közé nem tartozik a hálapénz rendszere.

A magyar ellátás sajátossága, hogy a hálapénz átalakult és már nem pusztán köszönetnyilvánítási forma, hanem a kezelés egyik alapfeltétele lett.

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.