A Mediaworks egyetlen lapja sem tudja hirdetni a politikai posztjait a Facebookon, letiltotta őket a közösségi oldal

A kormánypárti médiabirodalom jelentős része osztott meg egyoldalú politikai tartalmakat hírként feltüntetve.

2019. május 15., 13:50

Szerző:

Váratlan közlemény jelent meg a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Mediaworks Hungary Zrt. online felületein – köztük a Nemzeti Sport honlapján, illetve a Magyar Nemzeten is hasonló közlemény jelent meg – szerda délután.

Eszerint a Facebook felfüggesztette a cég részét képező lapok hirdetési fiókját,

tehát ezek a lapok egyetlen fizetett hirdetést sem tudnak elhelyezni a közösségi oldalon.

A Mediaworks és általában a kormánypárti sajtó bevett gyakorlata, hogy 

fizetett hirdetés formájában terjeszt olyan írásokat, amelyek az Orbán-kormány propagandáját visszhangozzák.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem tudnak fizetett hirdetésben terjeszteni olyan álhíreket, mint amikor az Origo Brazíliában készült képpel illusztrálta, hogy az Egyesült Királyságot mennyire megváltoztatta a migráció. (Az Origo nem a Mediaworkshöz tartozik, de a kiadója, a New Wave Media Group ugyanúgy a KESMA égisze alatt működik.)

A felfüggesztés miatt sem ilyen sem más tartalmakat nem tudnak megosztani hirdetésként.

Városkép - Budapest - Mediaworks irodaház
Fotó: MTI/Róka László

A Facebook április elején egy perugiai újságíró-konferencián jelentette be, hogy a hirdetett posztok előzetes moderációjával fog gátat venni annak, hogy valaki álhírekkel befolyásolhassa a közvéleményt egy-egy politikai megméretés előtt. Azokról a minőséginek tartott lapokról, amelyek megússzák a moderációt, összeállítottak egy fehér listát, de ezen egyetlen magyar sajtóorgánum sem szerepel, amit a Facebook a KESMA létrejöttével indokolt, vagyis az Orbán-kormányhoz közeli sajtó említett gyakorlata miatt az egész magyar sajtó működését is megbízhatatlannak nyilvánította.

A Facbook lépését a Mediaworks egyértelműen politikai okokkal magyarázza, és arra kéri olvasóit, hogy ne a közösségi portál használatával, hanem az egyes oldalaikat külön felkeresve olvassák cikkeiket.

A Mediaworks a Népszabadság 2016. október 8-i bezárásáról hírhedt osztrák üzletember, Heinrich Pecina tulajdonából került Mészáros Lőrincébe 2017-ben, mígnem aztán 2018 októberében nagylelkűen felajánlották a KESMA-nak.