A Célpont szerint Kispaládon választási csalásra használtak kettős állampolgárokat

2018. február 16., 20:11

Szerző:

Ukrán-magyar kettős állampolgárok szavazataival nyerte meg a választást 2014-ben a Szabolcs Szatmár Bereg megyei Kispalád polgármestere – állítja az erről szóló riportjában a Célpont. A Hír TV tényfeltáró műsorea úgy tudja, hogy a megméretésre szervezetten vitték szavazni a községben bejelentett, de valójában nem a településen élő kettős állampolgárokat. Közülük sokan még magyarul sem tudtak. A szavazókör folyosóján cetliket kaptak, rajta azoknak a nevével, akikre szavazni kell. 

Kispaládon 2010-ben még csak 382 szavazásra jogosult élt, de azután, hogy az Orbán-kormány mögött álló kétharmados fideszes többség megszavazta az egyszerűsített honosításról szóló törvényt és elkezdődött az átjelentkezés is. Így történhetett meg, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon 382 helyett már 724 választásra jogosult lakott a településen. 2010-ben Magyar Sándorné, kihívó nélkü, 286 szavazattal nyert. 2014-ben viszont már 387 szavazatot kapott. Ellenfele, Ábri Norbert, 224-et, vagyis, több, mint hatszázan szavaztak, miközben a falubeliek elmondása szerint Kispaládon valójában csak alig négyszázan élnek.  (Amikor január végén az ukrán határ menti népességrobbanásról szóló riportunk kedvéért Kispaládon jártunk, mi is hallottuk egy pletykát, hogy 2014-ben mind a két jelölt követett el választási csalást kettős állampolgárokkal, de nem volt alkalmunk meggyőződni arról, hogy hitelt érdemlő információról van szó.)

Tilki Attila a térség fideszes országgyűlési képviselője a Célpontnak úgy nyilatkozott, az ügy „nem létezik”, hiszen ha valóban választási csalást követtek volna el, az ügyben valaki már feljelentést tett volna. A helyiek szerint – fűzi hozzá a Célpont – a választási körzetben már mozgósítják a kettős állampolgárokat, az áprilisi parlamenti választások érdekében.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.