10 millió maszk, 2000 lélegeztetőgép, 300 ezer kesztyű és 2,5 millió gyorsteszt érkezik a héten Kínából

2020. március 30., 12:35

Szerző:

Eszközbeszerzési leltárat adott az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta, a vezető hatalmak is hatalmas kihívásokkal szembesülnek a járvány miatt. Egyértelművé tette azt is, hogy a magyar gazdaságot újra kell indítani. 

Az Országgyűlés plenáris üléseSzijjártó Péter a Parlament hétfői plenáris ülésén, ritkán szokott felszólalni

Jelezte, „ma mindenki Kína ajtaján kopogtat, illetve dörömböl”, ha eszközöket szeretne. Szerencsére ebben a magyar kormány jó, ugyanis megkötötték azokat a szerződéseket, amelyek a védekezéshez szükséges védőfelszereléseket biztosítják.

Csak ezen a héten húsz repülő fog érkezni, amelyek a következő eszközöket hozzák:

  • 10 millió maszk,
  • 2,5 millió gyorsteszt,
  • 300 ezer kesztyű és
  • 2000-nél több lélegeztetőgép

 

 

Jelezte azt is, hogy több ezer magyar rekedt külföldön.

5583 magyart hoztak haza eddig, 10026 honfitársunk

hazahozatalán pedig dolgoznak. 

A külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államokban és Kanadában 477 magyar rekedt, kedden két repülőgépet küldenek értük. Latin-Amerikában és a karibi térségben 243 magyar vár a hazatérésre, az ő ügyükön is dolgoznak, és mivel az EU koordinációja elkésett, most a közép-európai országokkal működnek együtt - magyarázta.

 

 

Kitért rá: Indiából Lengyelországgal közösen oldják meg a magyarok hazahozatalát, és Kazahsztánból is több mint 200 magyart hoznak haza, ők az energetikai szektorban dolgoznak ott. A cél, hogy minden önhibáján kívül külföldön rekedt magyart hazasegítsenek, hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a gazdaság újraindítása érdekében meg kell védeni azt a pozíciót, hogy Magyarország a legvonzóbb beruházási célpont Közép-Európában, továbbá meg kell védeni a magyar vállalatoknak azt a pozícióját is, amelyet az elmúlt években építettek ki azzal, hogy az egész világon versenyképes termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő. Ezért az EU előírásainak megengedőbbé válásával az exportértékláncokban és a nagyvállalatoknak beszállító magyar cégeknek új támogatási és hitellehetőségeket léptetnek életbe a közeljövőben, 
fejezte be felszólalását a politikus. 

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.