A nap, amikor hullottak az érmek a magyarok nyakába

Egy arany, két bronz. Így teljesítettek a magyarok szerdán.

2021. július 28., 16:03

Szerző:

Egy arany, két bronz. Szerdán hullottak az olimpiai érmek a magyarok nyakába. Eddig összesen két aranyunk van, egy ezüstünk, és két bronzérmünk. Az olimpia öt napja tart. 

Szerda hajnalban annak, aki ébresztőt állított, vagy csak szimplán ébren maradt, megérte, hogy így tett. Milák Kristóf ugyanis hatalmasat úszott. A huszonegy éves úszó olimpiai rekordot döntve lett aranyérmes 200 pillangón. A hajrában nem volt kérdés, ki áll a dobogó felső fokára. Milák Kristóf 1:51:25 perccel – minden idők harmadik legjobb eredményével – megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát.

Kicsivel tizenkettő után a magyar férfi kardcsapat remekelt. A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású gárda az esti helyosztón 45–40-re nyert a németek ellen. Szilágyi Áron az egyéni arany után második érmét nyerte a japán fővárosban, a magyar küldöttségnek pedig ez a negyedik dobogós – harmadik – helyezése. Ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában végeztek dobogós helyen – a másodikon – a magyarok. 

Majd több mint egy óra múlva pedig Tóth Krisztiánért izgulhattunk, aki hihetetlen harcot követően, végtelen türelemmel keresve a lehetőséget, bronzérmet nyert a férfiak 90 kilogrammos súlycsoportjában dzsúdóban. Tóth Krisztián a világranglista tizedik helyezettjével, Mihail Igolnyikovval csapott össze. Az elképesztő küzdelemben végül az orosz alulmaradt, a magyar dzsúdós aranyponttal legyőzte. 

(Kiemelt kép: A bronzérmes magyar kardcsapat, Szilágyi Áron (j), Szatmári András (j2), Gémesi Csanád (b2) és Decsi Tamás (b) a férfi kardozók csapatversenyének bronzmérkőzése, a németekkel vívott küzdelem utáni díjátadón, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 28-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)