Ingatlan: Budapesten elérte az egymillió forintot a négyzetméterár

Aki eddig azért várt a lakásvásárlással, mert arra spekulált, hogy majd biztosan beszakadnak az ingatlanárak, az lehet, hogy jobban teszi, ha nem vár tovább az áhított ingatlan megvételével.

2024. április 12., 12:51

Szerző:

Ilyen magas átlagos ingatlan négyzetméter árak még sosem voltak Budapesten, és bár a korábbi növekedés, és élénk kereslet még mindig nem állt vissza a 2 évvel ezelőtti szintre, elindult egy lassú áremelkedés a lakáspiacon. Ahogy az lenni szokott, jelentős különbségek mutatkoznak az ingatlanárakban az ország egyes részei között, de még a fővároson belül is nagyok az eltérések – írja a hvg.hu.

Tavasszal minden évben mutat némi élénkülést a lakáspiac, ennek köszönhetően az ingatlanárak is magukra találtak márciusban valamelyest, de kiugró drágulásról továbbra sem lehet beszélni. Ez az eladóknak rossz hír, a vevőknek viszont még mindig nagyon jó alkupozíciót jelent.

Az ingatlan.com lakásárindexe 2,7 százalékos áremelkedést mutat éves összevetésben, ami az egytizede annak a drágulási ütemnek, ami 2022 előtt jellemezte időnként a lakáspiacot. Az ország különböző régióiban viszont óriási különbségek láthatók – írja közleményében az ingatlanportál.

Az ingatlanpiaci helyzet még mindig a vevőknek kedvez

A lakásvásárlók számára ez még ideális beszállópont lehet, mert továbbra is nagyok az alkupozíciók, a kínálat pedig még mindig 40 százalékkal nagyobb, mint 2 évvel ezelőtt, az orosz-ukrán háború kitörése előtti momentumban. A lakásdrágulás üteme egyelőre jócskán elmarad az infláció mértékétől, ami szintén a vevőknek kedvez – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten és Pest vármegyében 2,7, illetve 2 százalékos volt az éves áremelkedés. A Dél-Alföldön 4,3, a nyugat-magyarországi térségben pedig 7,7 százalékos áremelkedés ment végbe. Ugyanakkor a dél-dunántúli régióban az idei első negyedévben 2,5 százalékos csökkenést láthattunk 2023 első negyedévéhez képest.

Budapesten 1 millió fölött a használt lakások és házak négyzetméterára

Áprilisban fontos mérföldkőhöz érkezett a lakáspiac, mert Budapesten az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára elérte az 1 millió forintot. Ezen belül a lakásokat 1,05 millió forintos ár jellemzi. Ilyen magas áron még sosem kínálták eladásra a fővárosi lakóingatlanokat, de ezekből átlagosan 6-7 százalékot még alkudni tudnak a vevők – fogalmazott a szakember.

A fővárosban is azonban kiugróan jelentős eltérésekkel számolhatnak a vevőjelöltek. Az V. kerületben például 1,57 millió, a I.-ben 1,37 millió, a II.-ban pedig közel 1,3 millió forint az eladó lakások és házak átlagos négyzetméterára, miközben a XX. kerületben 700 ezer forint alatt vannak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:Pixabay)

2024. április 26., 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.