Budapestre érkezik a világhírű Banksy kiállítás

A világ leghíresebb láthatatlan graffiti művésze, a festőzseni Banksy ikonikus utcai képei új színt hoztak a kortárs művészetbe, alkotásai rekordösszegekért kelnek el. Barcelona, Párizs, Milánó, Prága, Brüsszel, Lisszabon és Dubaji után a kiállítás most Budapestre érkezik! The World of Banksy - „Az utca a festővásznam” nagy sikerű kiállítás a Király utcai Komplex Kiállítóteremben lesz látható május 3-tól, majd folytatja az útját Velencébe, Nápolyba és New Yorkba.

2024. március 25., 09:59

Szerző:

Az eddig 2 millió látogatót meghaladó kiállításon több, mint 100 Banksy alkotás kerül bemutatásra, és ad átfogó betekintést a kivételes művész egész eddigi munkásságába. Banksy fő ismertetőjele, hogy közterületeken alkot, jellegzetes stencilezett technikával, művei reflektálnak az aktuális politikai – és társadalmi helyzetekre.

Kevesen tudják azonban, hogy az anonim művész a több mint húsz éves eddigi pályafutása alatt dolgozott már vászonra és más anyagokra is, szövetre, alumíniumra, forexre és plexire, egy kiállítás alkalmával élő állatokra festett, valamint filmeket is rendez. A kiállításon graffitik, fényképek, videóinstallációk, lenyomatok, olyan egyedi darabok láthatóak, amelyeket kifejezetten erre a kiállításra reprodukáltak és gyűjtöttek össze. Az eredeti művek nehezen érhetők el a nyilvánosság számára, azonban most egyszeri lehetőség nyílik, hogy Budapesten, a város szívében, anélkül, hogy beutaznánk a világot, megcsodáljuk a korszakos zseni műveit! Vajon erre a hírre az anonimitását őrző művész is Budapestre látogat? Lehet, hogy éppen Ön mellett fog állni a kiállításon?

Budapest közterületei készen állnak, a jegyek elővételben itt kaphatóak.

A magyar és angol nyelvű leírásokkal, teljes mértékben akadálymentesített kiállítás 2024. május 3-tól – csak korlátozott ideig, a Komplex Kiállítóteremben lesz látható (1061 Budapest Király u. 26.).

A kiállítást kurátorai: Manu De Ros és Emre Ezelli díszletfestő, díszlettervező, művészeti vezető, számos művészeti kiállítás kurátorai. Fő területüknek a street art és urban art kiállításokat tekintik.

 

Banksy Ukrajnában is alkotott

A neves graffiti-művész Ukrajnában is feltűnt egy alkotásával, amit egy, az oroszok által lebombázott épületre festett fel. Banksy az Instagramon tett közzé egy képet a legújabb műalkotásáról, amely egy tornászt ábrázol, aki kézállásban áll a törmelékek között, Borogyanka városában. A képleírás csupán annyi, hogy „Borogyanka, Ukrajna” – szúrta ki a Hvg.

A február 24-i inváziót követően Borsogyanka volt az orosz bombázások által egyik legsúlyosabban érintett hely Ukrajnában. A háború kezdeti szakaszában az orosz katonák hetekig megszállták a várost – amely Ukrajna fővárosától, Kijevtől mintegy 48 kilométerre északnyugatra fekszik –, mielőtt Ukrajna végül áprilisban felszabadította.

Egy másik, hivatalosan nem bejelentett falfestmény egy Vlagyimir Putyinra hasonlító férfit ábrázol, akit egy gyerek győz le dzsúdóban.

Banksy a világ egyik leghíresebb művésze, akinek eddig sikerült névtelennek maradnia. Az 1990-es évek elején Bristol környékén készített stencilezett mintáival vált híressé. Az évek során a világ számos városában felbukkantak művei.

(Kiemelt képünk forrása: COFO Entertainment)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.