A Gestapo hajnalban jött

1945 októberében összeült a nürnbergi nemzetközi katonai törvényszék, hogy ítéletet mondjon a második világháború főbűnösei felett.

2016. január 8., 08:30

Ugyanekkor Heidelbergben egy, a nácik által kiszorított filozófiaprofesszor az öneszméltetés érdekében a német bűnről elmélkedett. Arról, hogy jogos lehet-e egy nép egyetemes megbélyegzése. Általában nem, de most és itt „olyan néppel szembesülünk, amelynek körében a bűnözőket a normális emberektől és a bűnöst az ártatlantól elválasztó határvonalak elmosódtak”.

Miért tűrte el Németország a nemzetiszocializmust? Sokan úgy gondolták: nem az ő dolguk az ellenállás. Mások úgy, hogy ők nem politizálnak, kimaradnak, nem szavaztak, és az egész csak egy jelentéktelen epizód a történelemben, elmúlik majd, túléljük. Ismét mások (például katonatisztek) azt, hogy a háborúban össze kell fognia minden németnek, mert ez nemzeti érdek, aztán a győzelem után majd eltakarítják a nácikat és visszatér a régi derűs-dalos Heimat. És addig Hitler akár meg is halhat...

„Politikai felelősséget viselünk rezsimünkért (...) valamint azért, milyen természetű vezetőket engedtünk élre kerülni” – összegezte Jaspers.

A szabad nyugati államok nem akartak „beavatkozni a belügyekbe”, de az üldözöttek reménykedtek abban, hogy ezt már Európa nem fogja eltűrni. Aztán mégis...

Jaspers a nürnbergi törvények szerint is árja volt, ám felesége zsidó. 1937 után ilyen házasságban élő nem lehetett köztisztviselő. A feleséget mint „árja párját” nem vitték el, de életvitelét korlátozták, bujkálásra kényszerítették. A házaspár éjjeliszekrényére oda volt készítve a ciánkáli, mert a Gestapo hajnalban jött. Aztán azt is megtudták, hogy deportálásuk tervezett dátuma április 14-e volt. Csakhogy 1945. március 30-án az amerikaiak felszabadították Heidelberget.

Jaspers professzor pedig mérleget készíthetett.

(Karl Jaspers: A bűnösség kérdése. Hannah Arendt: Szervezett bűnösség és egyetemes felelősség. Fordította: Csejtei Dezső, Juhász Anikó. Kiadta a Noran Libro.)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.