Videó: Az ukránok azt üzenik, ezzel a rakétával akár a teljes orosz flottát is hazavágják

Nem csupán ígéret: bizonyíték. Ukrajna tényleg kapott a Boeing szuperrakétájából párat.

2022. május 29., 12:45

Szerző:

Videót mutatott be arról, az ukrán Védelmi Minisztérium ahogy kilőnek néhányat az amerikai Boeing által gyártott Harpoon tengeri rakétákról, amelyek nagyobb hadihajók elpuszítására is képeset. Az Azonnali idézte Szergej Bratcsukot, az odesszai katonai igazgatóság szóvivőjét, aki a videót először megosztotta. Ő annyit fűzött hozzá a látottakhoz,

„Most annyi Harpoont adtak át nekünk, hogy elsüllyeszthetjük az Orosz Föderáció teljes fekete-tengeri flottáját. Miért ne?”

A videó előtt csupán szóbeszédként, illetve nyugati ígéretként terjedt, hogy Ukrajna kap majd Harpoon rakétákat, ez immár tényként kezelhető. Az amerikai fegyverek átadása jelzi, az ukrajnai konfliktus kezd végleg a NATO és a Oroszország közötti proxyháborúvá változni. Főleg úgy, hogy az amerikai kormány már azt is fontolgatja, nagy hatótávolságú rakétakilövő rendszereket is átad majd az ukrán hadseregnek.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).