A francia zavargások miatt Angliában marad III. Károly

Az angol uralkodó első hivatalos látogatását volt kénytelen lemondani.

2023. március 24., 13:43

Szerző:

A brit diplomácia jobbnak látta halasztani a franciaországi látogatást., mivel komoly utcai zavargások kísérik Franciaországban Emmanuel Macron tervezett nyugdíjreformját.

A Sky News információja szerint a vizit nem marad el, az új időpont meghozatalára a hivatalos tájékoztatás szerint „mihamarabb sor kerül”. A március 26. és 29. között tervezett út lett volna Károly első hivatalos állami látogatása, mióta megkoronázták. A tervezett látogatás elhalasztását Emmanuel Macron francia elnök kérte – közölte az Egyesült Királyság kormánya.

Mint ismert, Emmanuel Macron elnök saját hatáskörben léptette életbe a francia nyugdíjreform-törvényét, amelynek lényege, hogy a jelenlegi 62-ről fokozatosan 64 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár.

A hosszú évek óta társadalmilag ellenzett terv jogszabállyá válására reagálva százezres tömegtüntetések és rendzavarások törtek ki országszerte – idézi a kialakult helyzetet az infostart.hu.

(Kiemelt kép: III. Károly brit király és Camilla brit királynő adott otthont a Nemzetközösség napi fogadásnak a londoni Buckingham-palotában 2023. Március 13-án. Fotó: Daniel Leal/ POOL/AFP)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.