Semjén: Magyarország a zsidóság számára is a legbiztonságosabb ország

Hétfő délután vette kezdetét az Európai Zsidó Szövetség éves konferenciája, amelyet idén Budapesten szerveztek meg.

2022. június 20., 16:02

Szerző:

Idén Budapesten tartják az idei Európai Zsidó Szövetség éves konferenciáját, aminek célja a zsidó kultúrának és vallásának az erősítése.

A rendezvény nyitóbeszédét Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke kezdte, aki kezdetben megköszönte Magyarországnak és a kormánynak, hogy Budapesten rendezhették a konferenciát. Felidézte, hogy régebben védeni kellett a zsidóságot, és évekig kellett meggyőzni másokat, hogy ne bántsák őket. Az elmúlt években viszont sikeres harcokat vívtak a vallásuk és kultúrájuk kivirágzásáért. Hansúlyozta: a feladatuk viszont még nincsen befejezve, ugyanis az antiszemitizmus és az asszimiláció a mai napig egy valós probléma.

A következő nyitóbeszédet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tartotta, aki szerint a közgyűlés bölcsen választott, ugyanis Magyarországon a zsidóság szabadon és biztonságban élhet. Hangsúlyozta, hogy Budapesten a zsidóság reneszánszát éli. Hozzátette, hogy a magyarok történelme során erős hatással volt a népünkre a zsidó vallás és kultúra, főleg 1867 után.

Részletezte, hogy hazánkban mindhárom zsidó irányzat teljesértékű, történelmi egyházként vannak elismerve. Elmondása szerint a magyar állam és a zsidó felekezetek tökéletes harmóniában vannak, több zsidó intézményt, óvodát, iskolát államilag támogatnak, segítenek. Felidézte, hogy Magyarországon 22 zsinagógát restauráltak és kettő újat építettek. Kiemelte, hogy Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden fajtája ellen.

Semjén hangsúlyozta Izrael és Magyarország közötti barátságot, majd kijelentette:

Megvétóznak mindent, ami izrael-ellenes.

Zárásként megismételte, hogy Magyarország a zsidóság számára is a legbiztonságosabb uniós nemzet, ugyanis itt mindig barátokra találhatnak.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) elnöke beszédét azzal kezdte, hogy kijelentette, Budapest öt százaléka zsidó, ami kiemelkedő Európában. Részletezte, hogy a fővárosban a többi között négy zsidó iskola és öt kóser étterem is van. Köves is hangsúlyozta, hogy hazánk a legbiztonságosabb ország a zsidók számára. Beszédében továbbá rámutatott, hogy mind az anti-szemitizmus, mind az asszimiláció gond a zsidóság számára, de a legnagyobb veszélyt a vallás iránti érdektelenség jelentheti, ugyanis a zsidók között is sokan nem ápolják, vagy nem merik felvállalni a származásukat, vallásukat.

Sokat kell még tennünk

– hangsúlyozta. Az elnök szerint kiemelten kell foglalkozni a zsidó kultúrával és vallással, nem szabad, hogy elfedjék, elfelejtsék annak ápolását.

Yacov-Hadas-Handelsman izraeli nagykövet vette át a szót, aki ismételten az antiszemitizmusra hívta fel figyelmet. Szerinte minden zsidó szabad és biztonságban van Magyarországon. Beszédének végén hangysúlyt fektetett a zsidóság ápolásának a fontosságára, és hogy a konferenciának ebben mennyire jelentős szerepe van.

(Kiemelt kép: Semjén Zsolt beszél az Európai Zsidó Szövetség éves konferenciáján, Budapesten, 2022. június 20-án. Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.