Orbán Ráhel barátnője félmilliós fizetésemelést kapott

Így már 3,5 millió forintot kell havonta beosztania.

2024. április 26., 10:11

Szerző:

A Magyar Divat és Design Ügynökség élén kétmillió forintra emelkedett Jakab Zsófia fizetése, aki miniszteri biztosként a saját maga által vezetett állami céget is felügyeli, további 1,5 millió forintért – írja a 24.hu. Orbán Ráhel barátnőjének 500 ezer forintos fizetésemelés járt márciusban, az idén ötéves Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatójának juttatása így bruttó kétmillió forintra nőtt. Emelték a cafetéria juttatását is, havi 32 ezerről 42 ezer forintra – vette észre a 24.hu a cég által közzétett adatok között.

Az idén januárban megalakult Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) portfóliója számos területtel, köztük a turizmussal gazdagodott, így mostanra a Magyar Divat & Design Ügynökség tulajdonosi joggyakorlója is Nagy Márton tárcája lett. A miniszter februárban Jakabot a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki. A 24.hu közadatigénylésére az NGM közölte, hogy

Jakab havi másfél millió forintért látja el kormánybiztosi feladatait, vagyis Orbán Ráhel barátnője összesen havi 3,5 millió forintos fizetést kap az államtól.

A lap arra is kíváncsi volt, hogy a talányos kreatívipar kifejezés konkréten milyen területeket foglal magába, de a tárca ezeket nem nevezte meg, ehelyett felhívta figyelmet a kinevezésről rendelkező utasításra. E szerint Jakab feladatkörei közé tartozik a többi között

  • a nemzetközi kreatívipari vállalkozások Magyarországra csábítása,
  • a hazai kreatívipari ágazatok külföldi érvényesülésének segítése,
  • versenyképességének növelése,

ám arról, hogy pontosan mit értenek kreatívipar alatt, ez az utasítás bővebben nem rendelkezik.

Kormányoldalról még a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium készített 2020-ban egy tízéves kreatívipari stratégiát, amely a szoftver- és videójáték-fejlesztésen át a filmen és az irodalmon keresztül az online médiáig rengeteg ágazatot felsorol a kreatívipar fogalmi ernyője alatt. Jakab az Index szerint egy háttérbeszélgetésen elmondta: a kreatíviparra a nemzetközi iskolák eltérő definíciókat alkalmaznak, de ő maga a divat- és dizájnipart nevezte meg az irányítása alá tartozó két legnagyobb területként.

 

(Kiemelt képünk: Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese (vezérigazgató) pózol egy interjú közben az irodájában Budapesten 2022. október 20-án. Az elmúlt években nőtt a közvetlen járatok száma Kína és Magyarország között, összhangban azzal, hogy Magyarország szívesen fogadja az ázsiai országból érkező látogatókat - mondta Jakab Zsófia a Hszinhua exkluzív interjújában. (Fotó: Völgyi Attila / XINHUA / Xinhua via AFP)