Megviccelte Orbánt az amerikai nagykövet

David Pressman visszaadta Orbánnak a szóviccelődést, amit a miniszterelnök évértékelőjén eresztett el az amerikai diplomata nevének nem túl ízléses tükörfordításával.  

2023. május 31., 16:21

Szerző:

„Csak semmi nyomás, remélem, boldog születésnapod lesz!” – írta Orbán Viktornak címzett Twitter-bejegyzésében David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A ma hatvanéves Orbán Viktor február 18-án tartott évértékelőjében mondta többek között, hogy az amerikai elnöknek van humora, hiszen Joe Biden egy „présembert” küldött Magyarországra.   

Feltehetően azzal a szándékkal – tette hozzá Orbán -, hogy „bármi áron, de préselje bele a magyarokat a háborús táborba. Jó ez így, a humor átsegítheti a barátságot a nehezebb időkben. De oda nem kéne eljutni, hogy legközelebb valami Puccini nevű embert küldjenek” – emlékeztet a beszédre a 24.hu.

Pressman egy kacifántos szóviccel vágott vissza: az eredeti szövegben a „no pressure”, szó szerint „semmi nyomás” kifejezést használta, melyet feszült, stresszes helyzetekben szokás csitítóan mondani valakinek.

Az egyértelműség végett az üzenet végéhez illesztette magyarul is a „nyomásgyakorló” hashtaget.

(Kiemelt kép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.