Ámor nyila miatt marad börtönben Breivik

Különös dolog miatt kellett elhalasztani a neonáci norvég tömeggyilkos tárgyalását. 

2024. május 10., 16:06

Szerző:

Szokatlan romantikus kapcsolat miatt húzódik a jogerős döntés Breivik ügyében. A szélsőjobboldali Anders Behring Breivik, aki 2011-ben összesen 77 embert ölt meg, és kétszer is beperelte a Norvég államot emberi jogokra hivatkozva. Januárban hiába kért emberséget az ügyét tárgyaló tanácstól, ismét elutasította azt az eljáró bíróság. Anders Breivik arra hivatkozott, hogy rossz körülmények között tartják, amiért nem tarthatja a kapcsolatot a többi fogvatartottal. A könnyek között valló norvég neonáci tömegmészáros nem adta fel, fellebbezett a döntés ellen, mégsem tárgyalhatják azt olyan hamar. Ezért. 

A  Breivik elméjét vizsgáló szakember és az államot képviselő ügyvéd egymásba szerettek

Ezt azonban nem reklámozták, pedig Breivik védője és a bíróság szerint is felvetődik annak a lehetősége, hogy a nő nem döntött pártatlanul – számol be az Index. Norvég lapinformációk szerint így felmerült annak a kétsége, hogy pártatlanul tudna-e dönteni a nő Breivik elméjével kapcsolatban. A furcsa helyzetről szóló híreket megerősítette Breivik védője, majd hozzátette, hogy már két új szakértőt is javasoltak a nő helyére. A védő elárulta, hogy párjával még 2023 decemberében találkoztak, amikor is a pszichológust előzetesen meghallgatták az ügyben eljáró védők. Ekkor kezdődött meg kettejük között a romantikus kapcsolat.

Az ügyész úgy döntött, hogy új kockázatértékelést készítenek a tömeggyilkossal kapcsolatban és a feltételes szabadságról szóló tárgyalást több hónapra elhalasztják – írja a VG.no. Az ügy eredetileg júniusban indult volna, de elhalasztották, miután kiderült, hogy Inni Rein pszichológus, aki Breivik kockázatértékelését végezte, és Andreas Hjetland, az állam ügyvédje Breivik polgári perének kerületi bírósági eljárásában a Breivik ellen indított eljárásban. állam, magánkapcsolatot kezdett. A kapcsolat eredményeként az államügyész úgy döntött, hogy új szakértőket kell kinevezni Breivik kockázatának felmérésére.

Breivik kétszer is beperelte a Norvég államot, mert szerinte embertelen körülmények között tartják fogva 

A norvég tömeggyilkos szerint magánzárkában tartása az Emberi Jogok Európa Egyezménye alapján embertelen bánásmódnak minősül, ezért másodszorra is beperelte a Norvég államot – írja az Euronews. Konyha, étkező, tévészoba, PlayStation, karosszék és fekete-fehér kép az Eiffel-toronyról. Saját fitneszterem súlyzókkal, futópaddal és evezőgéppel – ilyen körülmények között tölti büntetését Anders Behring Breivik.

A szélsőjobboldali férfi 2011. július 22-én előbb nyolc embert ölt meg a kormányzati negyedben történt robbantással, majd 69 embert lőtt le válogatás nélkül egy baloldali ifjúsági táborban. Breivik 21 év börtönbüntetést kapott, az ítélet meghosszabbítható, ha úgy találják, hogy a tömeggyilkos továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. 

(Kiemelt képünkön: a terrorizmusért elítélt Anders Behring Breivik vesz részt  tárgyalásán. Fotó: Ole Berg-Rusten / NTB / AFP)

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.