Elmondta a kijelölt amerikai nagykövet, hogy mik a céljai Magyarországon

David Pressman kijelölt amerikai nagykövet elmondása szerint céljai Magyarországon egyértelműek.

2022. augusztus 28., 20:21

Szerző:

„Az, hogy az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként szolgálhatok, lehetőség arra, hogy országaink közelebb kerüljenek egymáshoz, és elmélyüljenek a gazdaságaink és népeink közötti kapcsolatok. Ez azért is létfontosságú, mert nemzeteink sorsa már most nagyon szorosan összekapcsolódik. Egy szabad és biztonságos Európa, amelynek Magyarország szerves része, alapvető fontosságú egy szabad és biztonságos Egyesült Államok számára„ – közölte David Pressman, kijelölt amerikai nagykövet.

A civil szervezetek támogatása is fontos számára

David Pressman budapesti nagykövetjelöltet az Egyesült Államok Szenátusának külügyi bizottsága még június végén hallgatta meg. Pressman legfontosabb üzenete a civil szervezetek támogatása volt, nem volt olyan kérdés, melynél ne mondta volna el, hogy mennyire fontosnak tartja leendő munkájának ezen részét.

Pressman szerint a civileket a magyar kormány megpróbálja kizárni a demokratikus folyamatokból és szükségük lesz az amerikai nagykövetség támogatására ahhoz, hogy részt tudjanak ezekben venni.

Pressman beszélt arról is, hogy ugyan azt mondják, Magyarországon hanyatlik a demokrácia, ám ez a kifejezés inkább eufemizmusnak tekinthető, hiszen leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot.

A magyar kormány jogsértései között tartja számon Booker szenátor a homofób törvényt is és arra volt kíváncsi, hogy Pressman milyen eszközökkel tudná rászorítani a magyar kormányt arra, hogy tisztelje minden egyes állampolgárának jogait, különösen a kisebbségek tagjaiét. A nagykövetjelölt válaszában kifejtette, hogy amennyiben beigazolódnak a szenátor által megfogalmazott vádak, akkor Pressman nem csak a magyar kormányzat minden szintje felé fogja jelezni a problémáit, de a civil szervezetekkel való együttműködésének fókuszába is ezek a kérdések fognak kerülni.

(Kiemelt kép forrása: Twitter)