Kártérítési követelési igényt nyújtanak be a bányatársaságnak a recski családok

Kiderült ugyanis, hogy nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzem terv szerint végezte a bányászati tevékenységet, és engedély nélkül létesített depóniát Kósa Lajos barátjának bányacége Recsken. 

2023. október 10., 11:24

Szerző:

Ahogy arról korábban írtunk eleshetnek az állami kártérítéstől a recski sárlavina károsultjai, miután a kártérítéssel megbízott MR lakásalap szerint nem történt káresemény a lakásokban, a belügy szerint pedig titkos a katasztrófavédelem jelentése. Idén június elején Recsken a település feletti hegyről lezúduló sárlavina miatt több házból is ki kellett költözniük az ott élőknek. Gulyás Gergely korábban a kormányinfón úgy fogalmazott, hogy ha a vizsgálat megállapítja, hogy a bányacég – vagyis Kósa Lajos fideszes politikus barátjának, Fiák Istvánnak a bányája – hibázott, akkor az állam visszafizetteti-e velük a kártalanítást.

Kiderült, hogy nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzem terv szerint végezte a bányászati tevékenységet Recsken az Andezit-Bau – írja a Népszava.

„Sunnyog a hatalom a recski sárlavina ügyében, ahogy tették azt a vörös iszap ömlés idején, a Hableány katasztrófánál és minden olyan ügyben, ahol a NER valamiképpen érintett”

– summázza a legújabb fejleményeket Magyar György ügyvéd, aki a tucatnyi károsult képviseletét látja el. 

Magyar György ügyvédi irodája kifogást nyújtott be a bányaszabályok megsértése miatt és az ügyészséghez fordult az eljárás elindítását kérve. Most beadványban kérték az SZTFH-tól, hogy a sárlavinával érintett ingatlanok tulajdonosait képviselő ügyvédként tájékoztassák az irodát a 2023. június 8-án a Hunyadi utca házaira leömlő sárlavina ügyében indított hatósági eljárások cselekményeiről és eredményéről.

„Felháborítónak tartjuk, hogy az érintettek bejelentkezett jogi képviselőjével a hatóság nem közölte ezt a határozatot, de még a vizsgálatot is elhallgatta” – magyarázta Magyar György. A bányakapitányság a hirdetmény szerint nem mondja ki explicit a bányatársaság felelősségét a sárlavina keletkezésében, de azt igen, hogy nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzem terv szerint végezte a bányászati tevékenységet és engedély nélkül létesített depóniát. Elsőként kártérítési követelési igényt nyújtanak be a bányatársaságnak.

Ha nem sikerül peren kívül megegyezniük, akkor bíróság elé viszik az ügyet. „Kiderült, hogy nem csupán az eső volt az ok. A bányavállalkozóknak vállalniuk kell a felelősséget az engedélytől eltérő tevékenység miatt bekövetkezett kárért, de szóba se állnak a Hunyadi utca lakóival. A kártérítés azonban nem csak a palota tulajdonosoknak jár, hanem a vályogházakban és szerényebb otthonokban élőknek is” – válaszolta a Népszava kérdésére Magyar György.

Az időközben részvénytársasággá alakult Andezit-Bau többségi tulajdonosa és cégvezetője, Nagy István a Hír Tv-nek azt mondta, hogy felvásárolják az érintett házakat és ezzel megszűnik a probléma. A cég kisebbségi tulajdonosa a fideszes Kósa Lajos jó barátja, Fiák István debreceni ügyvéd.

A Recsken károsodott lakóingatlanok helyzetének rendezésével az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft.-t bízta meg a kormány, a feladatra 500 millió forintot különítettek el.

(Kiemelt képünkön: a sárlavina után Recsk. Fotó: Sztojka Attila kormánybiztos Facebook oldala)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.