Karsai Dániel kórházba került: Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át

Orbán Viktor szenvedéspárti? – teszi fel a kérdést Karsai Dániel, miután néhány napot kórházban töltött.

2024. február 7., 13:42

Szerző:

A hvg.hu azt írja, Karsai Dániel egy makacs fertőzés miatt került kórházba, az ugyanis nagyon legyengítette, de közel két hét után „gyógyultan, de legalábbis sokkal jobb állapotban” tért haza, és az étkezését hosszú távon elősegítő műtéti beavatkozás is sikeres volt. 

„Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik” – értékelte a körülményeket Karsai, aki olyan példákat hozott, mint hogy még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka, a kóros ápolóhiány miatt pedig sokszor hosszú órákra magára volt hagyva.  

 

Mint írja, az az ő esetében különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményezett, nemcsak a tisztába tevés, evés és ivás ritkasága miatt, hanem azért is, mert sokszor hosszú ideig csak bámulhatott maga elé és hallgathatta, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz, hiszen saját tabletjét már be se tudja kapcsolni egyedül. „A sor még sokáig folytatható lenne, de nem akarok túl naturális irányba elmenni” – teszi hozzá.

Bár biztos benne, hogy azáltal, hogy betegségéről folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot, ügyét pedig az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége támogatja, az átlagosnál nagyobb figyelmet kapott, az „átlag” beteg szenved, mint írja  „Nem azért, amit az adott kórházban dolgozók tesznek vele. Hanem azért, mert az ott nem dolgozó, az onnan hiányzó egészségügyi személyzet nem segít neki.”

Karsai Dániel szerint a magyar egészségügy alkotmányellenesen sérti az emberi méltóságot

Karsai az Alaptörvény II. cikkelyére hivatkozva emlékeztet, hogy az emberi méltóság sérthetetlen, de úgy látja, aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül. „A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti” – írta a jogász, aki szerint azonnali társadalmi párbeszédre van szükség az egészségügy helyzetéről.

„Remélem, erről a kérdésről is mihamarabb értelmes párbeszéd bontakozik ki. Ennek első lépése egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozása, melynek élén egészségügyi miniszter áll. Az egészségügyi reformról ugyanis nem beszélgetnék egy rendőrrel. Nem azért, mert hülye. Hanem azért nem, amiért az Orvosi Kamara elnökével meg nem beszélgetnék a közbiztonság javításáról, nem ért hozzá” – zárja bejegyzését.

(Kiemelt képünk forrása: Karsai Dániel nyilvános blogja a Facebookon.)