A kora nyár után itt a késő ősz: marad a hűvös idő

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 16:25

Szerző:

Mint írják: pénteken napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11-16 fok között alakul. Marad a hűvös idő.

Szombaton nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, hosszabb napos időszakokra főleg keleten, délkeleten lehet számítani. Elszórtan valószínű eső, zápor, néhol zivatar, a Tiszántúlon a legkisebb a csapadék esélye. Az északira, északnyugatira forduló szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és plusz 6 fok között alakul, de a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken mínusz 3, mínusz 1 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11-17 fok között várható.

Vasárnap jobbára közepesen, illetve erősen felhős időre van kilátás. Szórványosan előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar, nagyobb eséllyel a középső és a déli országrészben. Sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. Hajnalban mínusz 2 és plusz 7, délután a Dunántúlon 8-13, máshol 13-18 fok várható.

Hűvös idő, talajmenti fagy - a mezőgazdaság is bajban

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás a mezőgazdaság számára sem: az éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írtuk korábban.

Mint ismert: hétfőről keddre virradó éjszaka erős hidegfront érte el Magyarországot, ami véget vetett a megelőző három hét nyáriasan meleg, sokfelé száraz időjárásának. A hét első felében jellemzően 5-15 milliméter között alakult a lehullott csapadék, ezzel valamelyest csökkent a csapadékhiány. A talaj felső 20 centiméteres rétege - ami a hétvégére már országszerte kritikusan kiszáradt -, most sokfelé átnedvesedett, és az ország nagy részén a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből.

Az őszi vetések még jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak, mert nem rövidülnek tovább ezek a fejlődési fázisok a szokatlan meleg miatt. A lehűléssel érkezett csapadékra főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége. A legtöbb gyümölcsfa már elvirágzott, a terméskezdeményeket és a növekvő termést gyenge fagyok veszélyeztetik a következő éjszakákon.

(Fotó: met.hu)

 

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.