Antiszemita támadás a zsinagóga-avató ünnepségen

Baseballütős férfi próbálta bántalmazni az ünneplőket.

2021. szeptember 1., 16:48

Szerző:

Antiszemita inzultus érte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) legújabb zsinagógájának avató ünnepségére érkezőket augusztus 27-én, pénteken. Két alkalommal is támadóan közeledtek a kalapban és öltönyben érkező külföldi és magyar résztvevőkhöz, akik a Vörösmarty utcába tartottak – olvashatjuk a neokohn.hu oldalán.

Első alkalommal két agresszívan viselkedő középkorú férfi leköpte és „büdös zsidóknak” nevezte a gyülekezet két tagját, majd megpróbálta megütni őket. Szerencsére az incidenst látva az arra járók közbeléptek, és a két támadó továbbállt. De sajnos nem ez volt az utolsó ilyen jellegű atrocitás. 

A második alkalommal csak a rendőri közbeavatkozásnak köszönhetően nem történt nagyobb baj. A szombatfogadó istentiszteletet követően a Szondi utcában egy baseballütős férfi „pfúj zsidók, tűnés zsidók” kiáltással inzultálta az arra haladókat, majd amikor többen megfordultak, „ne nézz vissza, büdös zsidó” felszólítással reagált. Ezt követően megpróbálta megütni az ünneplőket az ütővel, ám a rendőrök gyors közbelépésének köszönhetően az antiszemita férfi nem járt sikerrel. Az atrocitások elkövetőit őrizetbe vették a hatóságok, és büntetőeljárást indítottak ellenük.

(Kiemelt kép: 2021.08.27. Vörösmarty utcai Zsinagóga megnyitója. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

 

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.