Az elhízás rettentő veszélyes – szoros összefüggésben állhat a rák kialakulásával

Csak az utóbbi néhány évben vált szélesebb körben is ismertté, hogy az elhízás egyes ráktípusok kialakulásával szoros összefüggést mutat. 

2024. április 16., 11:32

Szerző:

Az elhízás növeli a rák kialakulásának kockázatát – írja a Webbeteg. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással. A súlygyarapodásban az esetek többségében a rossz táplálkozási szokások a ludasak. Vannak azonban olyan esetek, amikor valaki odafigyel a táplálkozására, eleget mozog, mégis hízik. Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze azokat az okokat, amelyek ennek az elsőre megmagyarázhatatlan jelenségnek a hátterében állhatnak. 

Az elhízás anyagcserére kifejtett hatása ma már közismert, bár jelentősége nem helyén kezelt. Széles körben ismert az elhízás magas vérnyomással, valamint egyéb szív- és érrendszeri betegségekkel és a cukorbetegséggel való együttes előfordulása, illetve ezen betegségek kialakulásában betöltött szerepe.

13 féle ráktípus kialakulásának kockázata hozható összefüggésbe az elhízással

Az összefüggést csak 2008-ban igazolták brit kutatók, akik 141 tanulmány 280 000 betegének adatait nézték át, eredményeiket a Lancet c. szaklapban publikálták. Az összefüggés pontos értelmezéséhez további specifikus vizsgálatok szükségesek, azonban a túlsúly és a leggyakoribb daganatféleségek közötti statisztikailag is kimutatható kapcsolat már igazolt. A felesleges kilók növelik a nőknél a mellrák kockázatát, kifejezetten a menopauza után – írja a Házipatika

A globális rákkutatásban vezető szerepet betöltő Amerikai Szövetségi Ügynökség, a National Cancer Institute (NCI) adatai szerint azoknál a nőknél, akik a menopauzát követően elhízással küzdenek, 20-40 százalékkal nő a mellrák kialakulásának valószínűsége az egészséges testsúllyal rendelkező társaikhoz képest. A rendelkezésre álló kutatásokból az is megállapítható, hogy a testtömeg index (BMI) 5 pontos növekedése 12 százalékkal növeli a rák kockázatát. A zsírszövetek ösztrogént termelnek; a menopauzát követően ezek jelentik e hormon fő forrását a nők számára. Ugyanakkor az ösztrogén az emlődaganatok egyes fajtái számára táplálékként is szolgál. A túlsúly tehát extra ösztrogéntermelődést okozhat, ami emeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

Az NCI szerint az elhízott nők és férfiak esetében 30 százalékkal magasabb a vastagbéldaganat kialakulásának esélye a normál testtömegű emberekhez képest. Két elmélet is létezik arról, hogy a testsúlyunk hogyan befolyásolja a vastagbél daganatai kialakulásának esélyét. A kutatások kapcsolatot találtak a túl magas vércukorszintet eredményező inzulinrezisztencia és a vastagbélrák kialakulása között, az pedig már köztudott, hogy az elhízott emberek körében sokkal magasabb az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűsége.

Az NCI szerint a túlsúlyos, illetve elhízott nők körében kétszer-négyszer nagyobb ennek esélye a normális testtömegű társaikhoz képest a méhnyálkahártya-ráknak. Ezt a fajta daganattípust is táplálja a zsírszövetekben termelődő ösztrogén, és kapcsolatba hozható az inzulin rezisztenciával is. E hormon-, illetve anyagcserezavarok pedig a méhnyálkahártya-rák kialakuláshoz vezethetnek. 

A felesleges kilók kétszeresére növelik a nyelőcsőben, illetve torokban kialakuló speciális ráktípus, a nyelőcső andenocarcinoma kialakulásának valószínűségét, amely a különféle torokváladékokat termelő sejtekből indul ki. Az NCI szerint az epehólyag-daganat kialakulásának valószínűsége a túlsúlyos emberek esetében 20, az elhízottak körében 60 százalékkal magasabb. Az epekő, ami megszilárduló és lerakódó epeváladékból alakul ki, egy 2006-ban készült tanulmány szerint az epehólyag-daganat kifejlődésének legfontosabb kockázati tényezője. Az epekő kialakulása pedig sokkal gyakoribb az elhízott emberek esetében. 

A  vesedaganat, kialakulásának esélye közel kétszeres a túlsúlyos, illetve elhízott népesség körében. Az agyhártya rákos megbetegedéseinek kialakulása 20 százalékkal magasabb a túlsúlyosak és 50 százalékkal az lehízottak körében. A testtömeg index öt pontos növekedése 10 százalékkal emeli a pajzsmirigydaganat kialakulásának kockázatát. A májrák, a mielóma multiplex, a petefészekdaganat, a hasnyálmirigyrák, valamint a gyomorrák mind olyan további ráktípusok, ahol az elhízás és a daganat kialakulásának kockázata között egyértelmű kapcsolat állapítható meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: CHASSENET / BSIP / BSIP via AFP)

15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

2024. április 29., 12:37

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.