Újabb áremelésre számíthatunk július 1-től

A hulladkgazdálkodási rendszer átalakítása miatt úniós irányelv alapján Magyarországon is bevezetik a kiterjesztetett gyártói felelősségi rendszert (EPR), amely a termékek csomagolását szabályozza. A következő hónap elején életbe lépő változás jelentősen növelheti az élelmiszerárakat.

2023. június 6., 13:50

Szerző:

A MOL által működtetett koncessziós társaság fogja végezni a visszagyüjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében, annak ellenére, hogy a piaci szereplők olcsóbbnak és hatékonyabbnak tartották volna, ha a nemzetközi gyakorlat szerint ez is piaci alapon történik. A koncessziós megoldás miatt azonban július 1-től az élelmiszergyártóknak a környezetvédelmi termékdíj három- vagy ötszörösét, de van hogy a tízszeresét is kell kifizetniük az egyes csomagolóanyagok után. 

Ez azonban nem csak az élelmiszer boltba kerülő csomagolására vonatkozik, hanem a teljes termelési és ellátási lánc során használt csomagolóanyagokra is plusz költségek tevődnek. Ez minden bizonnyal a termékek kiskereskedelmi árán is látszani fog, a gyártók kénytelenek a a fogyasztókra terhelni ezt a költségnövekedést is – írja a 24.hu.

Az élelmiszer gyártókat képviselő szakszervezeteket nem vonták be a díjszabás kialakításába, ezért azt sem lehet biztosan tudni, hogy az az Európai Úniós irányelvek alapján történik, és tényleg csak az indokolt költségek vannak belekalkulálva a díjba. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) meggyőződése, hogy a magyar vállalkozások fennmaradása és az élelmiszerárak további növekedésének megakadályozása érdekében a díjak auditált felülvizgálatára van szükség. 

(Kiemelt képünk: illusztrácó. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.)

 

 

10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.