Klasszikus online csalás: így verhetik át apróhirdetésekkel könnyedén, ha nem vigyáz

A Balassagyarmati Járási Ügyészség csalás, fogolyszökés és pénzmosás miatt emelt vádat egy 23 éves Heves vármegyei férfi és 24 éves társa ellen egy évekig tartó internetes csalássorozat miatt.

2024. február 8., 08:12

Szerző:

A vádirat szerint a 23 éves férfi 2020 áprilisától az egyik legnépszerűbb online apróhirdetési oldalon olyan termékeket kínált eladásra, melyekkel valójában nem rendelkezett, célja csak a hirdetésekre jelentkezők megkárosítása volt. Eleinte álprofilokat létrehozva pár ezer forintos játékkontrollereket és egyéb használati cikkeket hirdetett meg. A csalás során előre utalással lehetett fizetni a férfinak, de gyakran csak a postaköltséget kérte el, az utalások után pedig eltűnt áldozatai elől.

Mivel egy ideig nem került a hatóságok látókörébe, egyre magasabb, de még mindig igen vonzó árakon hirdette meg a fiktív termékeket, a nem létező elektromos szerszámgépekre és azok tartozékaira feladott hirdetésekkel már több tízezer forintot keresett naponta.

A csalásokhoz egy hónapra segítségül hívta a 24 éves ismerősét is, aki beleegyezett abba, hogy az ő számlaszámát adják meg a vevőknek, majd a beérkező összegeket úgy adta át a csalónak, hogy tudott azok bűnös eredetéről.

A csaló 290 áldozatot szedett, mielőtt a rendőrség beazonosította és elfogta. 2022. május 4-én házi őrizetbe került, ahonnan 15 nappal később ugyan megszökött, de csak két napig élvezhette a szabadságot, a rend őrei ekkor ismét elkapták, és letartóztatták.

A vádlott az egyenként viszonylag kis összegű csalásokkal közel 3 millió forintot zsebelt be.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 290 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalással, valamint fogolyszökés vétségével vádolja, míg 24 éves társának pénzmosás miatt kell felelnie.

Az ügyészség a férfival szemben fogházbüntetés és pénzbüntetés kiszabására, míg büntetlen előéletű társával szemben felfüggesztett börtönbüntetésre tett indítványt. Az ügyészség azt is indítványozta, hogy a bíróság kötelezze az elkövetőt a károk megtérítésére, továbbá 679 777 forint összegre rendeljen el vagyonelkobzást. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Az online csalás a Temun is népszerű

A Temu felületén levásárolható összeg vagy kupon szerezhető, ha másokat is vásárlásra ösztönzünk az oldalon, és ők felhasználják az ajánlói kódunkat. Erre építve egyre több csaló próbálkozik előnyökhöz jutni, a módszereikről itt írtunk részletesebben

Terjed a csomagküldős átverés: mutatjuk, mire figyeljen, ha jön a futár

Amikor azt hisszük, hogy minket már nem lehet becsapni, mert messziről felismerjük a kamu e-maileket és az adathalász sms-eket, akkor jönnek az offline csalók és hirtelen azt vesszük észre, hogy egy újabb átverés áldozatává váltunk. A legújabb, csomagküldős csalásról itt írtunk.

A Kiberpajzs gyűjti a csalások különböző módszereit

A rendőrség, az MNB és a Bankszövetség támogatásával indított Kiberpajzs nevű weboldal arra hivatott, hogy összegyűjtse a különböző csalástípusokat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Robin Tutenges / Hans Lucas/AFP)

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.