Hatalmas náci fegyverraktárat foglaltak le Ausztriában

Másfél millió euró értékben fegyvereket, náci emléktárgyakat, egy kilogramm kokaint és öt kilogramm kannabiszt találtak.

2023. június 29., 13:24

Szerző:

Sajtóértesülések szerint több száz fegyvert találtak, köztük gépfegyvereket és gránátvetőket. Eddig tíz embert tartóztattak le – írja a meinbezirk.at. Az ORF azt írja, hogy június 26-án a hajnali órákban Felső- és Alsó-Ausztriában összesen 13 házkutatás során a biztonsági hatóságok több mint 70 hosszú fegyvert foglaltak le, körülbelül 1,5 millió euró értékben. A „jobboldali rockerek” elleni nyomozás 2021 óta folyik.

A fegyverekről készült felvételeket a „Bandidos” nemzetközi motorosklub egyik telepén rögzítették – jelentette be Franz Ruf közbiztonsági főigazgató pénteki sajtótájékoztatóján. A hétfői házkutatások során mintegy 35 hosszú fegyvert, mintegy 25 géppisztolyt, mintegy 100 pisztolyt, több mint ezer fegyveralkatrészt, mintegy 400 jelzőfegyvert és több mint 10 000 lőszert, valamint gránátvetőt, füst- és füstgránátot foglaltak le. 

Az Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatóságnak (DSN), a Felső-Ausztriai Állami Bűnügyi Rendőrségnek és a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatalnak sikerült „tartós csapást mérnie a szervezett motoros-bűnözés ellen” – méltatta a hatóságok munkáját Ruf. A házkutatások során biztosított adathordozók értékelése még tart, a nyomozás még nem zárultak le. A hatóságok régóta a régóta nyomoznak szélsőjobboldali militarista szerveztek után.  Az „Outlaw Motorcycle Group” ellen 2021 tavasza óta vizsgálódnak. A mostani „leszámolás” előtt  négy embert tartóztattak le, a hétfői 13 házkutatás során pedig további hat személyt vettek őrizetbe. Mind a hatan a Ried im Innkreis börtönben vannak őrizetben.  

A gyanúsítottak mind a „Rockermillieu” szervezetből származnak és a háttérben a „Bandidos” nevű rocker klub tervezett ausztriai terjeszkedése állhat. Ausztriában a médiajelentések szerint a motorosok kapcsolatban álltak a szélsőjobboldali szervezettel,  konkrétan az „Objekt 21” nevű neonáci egyesülettel. Az Object 21 kulturális egyesületet 2010 márciusában a Vér és Becsület (Blood & Honor) támogatói alapították meg Desselbrunnban, amely egyben az a működési épület nevét is adja. A klubot hivatalosan Manuel Spindler jegyezte be, de a többszörösen büntetett előéletű neonáci Jürgen Windhofer vezeti a szervezet. A Rockermillieu szervezethez több gyilkosság is társítható, a Stern szerint a számlájukra írható a Kölni gyilkosság, egy fegyveres összetűzés Mönchengladbachban. A letartóztatottak között van az „Object 21” neonáci csoport  magas rangú vezetője is. 

(Kiemelt képünk: illusztráció Fotó: Merész Márton)

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.