Csókakőn kötött ki a neonáci küzdősport-fesztivál

Itt viszont már megtarthatták az eseményt, a Légió Hungária fotóin látszik is, egy pajta udvarán kezdték meg Európa legnagyobb neonáci küzdősport-versenyét.

2023. május 6., 20:30

Szerző:

Miután a szervezők szerint „hatósági nyomásra” át kellett helyezniük a sportversenyt, a neonácik mégis elkezdték megtartani az Európa Harci Éjjelt, méghozzá a Budapesttől egy órára lévő, Fejér megyei Csókakőn. A szervező, szélsőjobboldali Légió Hungária Telegramra feltöltött fotói szerint a többek között francia, német és angol neonácik részvételével megtartott viadal, amit Európa legnagyobb neonácik között rendezett küzdősport-versenyének tartanak, már javában zajlik.

A vidalaról Twitteren Michael Colborne, az ügyet feltáró Bellingcat-újságíró is közölt képeket a nyilvánosan elérhető bejegyzések alapján.

Ezenkívül a Légió Hungária Telegram-csatornája is arról számolt be, a viadalt megrendezték, igaz, Budapesten kívül.

A rendőrség ügyben kiadott, pénteki közleménye szerint „a sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból”. Hozzátették, az eseményről a korábbiak alapján „okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése nem kizárólag az eseményre korlátozva”.

(Kiemelt kép: a European Fight Night neonáci küzdősportverseny résztvevői Csókakőn. Fotó: Michael Colborne, Twitter)