Kőbe vésték Bereményi Géza Széna tér című költeményét

A Széna tér felújítása még tart, de burkolatában már olvasható az 56-os eseményeket felidéző költemény.

2022. szeptember 27., 15:17

Szerző:

A II. kerületi Széna tér felújítását még 2018. márciusában jelentette be a kormány. Az akkori tervek szerint 2019. végén adták volna át a megnövelt zöldterülettel rendelkező, 56-os eseményeknek tisztelgő teret, de a munkálatok elhúzódása miatt még 2022-ben is állnak a munkálatokat jelző kordonok. A tervet eredetileg Tarlós István jelentette be, de a 2019-es önkormányzati választások után Karácsony Gergely az egész projektet újratervezte, és 2021-ig a buszpályaudvar elköltöztetésén túl nem történt semmi.  

Karácsony Gergely a Hegyvidék TV-nek korábban azt nyilatkozta, hogy az új Széna teret már szeptemberben akarják átadni Budapest lakosságának. Az átadásról még nem érkezett hír, viszont kedden Cserna-Szabó András József Attila díjas író és újságíró a Facebook oldalán posztolta az örömhírt, hogy a tér burkolatába bevésték Bereményi Géza Széna tér című versét. Az író még azt is hozzáfűzte, hogy németül, oroszul és angolul is bevésette volna a költeményt, hogy a városba látogató turisták is megtudják, hogy hol járnak. 

A második kerület hivatalos oldala szerint nem csak a verssel idézik fel az '56-os eseményeket: a parkban „a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotások idézik fel.” 

Bereményi Géza költeményét Cseh Tamás megzenésítése tette még emlékezetesebbé.

(Kiemelt képünk: A Széna tér részletének látványa a Széllkapu park kilátó-teraszáról. A téren éppen áthalad a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik modern CAF-villamosa. Fotó: Jászai Csaba)

 

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.