Üzbegisztán segít a menekülő oroszoknak

Üzbegisztán nem tervezi, hogy kitoloncolja azokat a menekülő oroszokat, akik a közép-ázsiai köztársaságba utaznak a katonai behívó elől – közölte pénteken az üzbég kormány.

2022. szeptember 30., 10:07

Szerző:

Több százezer orosz menekült el Oroszországból, amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai különleges hadművelet miatt. Sokan Üzbegisztánba, Kazahsztánba és más közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokba indultak.

Az üzbég külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy továbbra is elkötelezett az államok szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása mellett, és az ukrán konfliktus békés rendezését támogatja. A tárca azt is hangsúlyozta, hogy azokat a külföldi állampolgárokat, akik nem szegték meg a törvényt, nem lehet erőszakkal kitoloncolni.

Üzbegisztán nem hozta nyilvánosságra, hogy a mozgósítás bejelentése óta hány orosz állampolgár érkezett az országba. A szomszédos Kazahsztánba, ottani hivatalos bejelentés szerint mintegy százezren léptek be.

Finnország rájuk csapta az kaput

Az Oroszországból érkező beutazások megugrása miatt Finnország pénteken nulla órától lezárta határait az európai Schengen-övezetre érvényes vízummal rendelkező orosz állampolgárok előtt – jelentette be a helsinki kormány.

Pekka Haavisto, Finnország külügyminisztere sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a döntésre „jelentős hatással volt” Moszkva bejelentése az ukrajnai háborúra való „részleges” mozgósításról, ami az Oroszországból az északi országba érkező beutazások megugrását eredményezte.

(Kiemelt kép: Oroszok próbálják elhagyni országukat, hogy elkerüljék az orosz-ukrán háborúra való katonai behívást, ami miatt sorok alakultak ki a kazbegi határátkelőnél a grúziai Sztepantsminda Kazbegi településen 2022. szeptember 30-án. Fotó: Davit Kachkachishvili / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.