A törökök rábólintottak a finn NATO-tagságra

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Ankarában bejelentette, hogy Törökország hozzájárul Finnország NATO-csatlakozásához.

2023. március 17., 16:48

Szerző:

Erdogan azon a sajtótájékoztatón beszélt a finn NATO-csatlakozásról, amelyet Sauli Niinistö finn elnökkel közösen tartott négyszemközti megbeszélésüket követően.

A török államfő reményét fejezte ki, hogy a török parlament még a május 14-én tartandó választások előtt ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását.

Finnország tagságával a NATO még inkább megerősödve játszik aktív szerepet a globális biztonság és stabilitás megőrzésében – mondta.

Erdogan ugyanakkor jelezte, hogy Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiket Törökország követel. Finnország esetében ilyen dolgok nincsenek – tette hozzá.

(Képünkön Recep Tayyip Erdogan török elnök és Sauli Niinisto finn elnök kezet fognak az ankarai elnöki épületben tartott közös sajtótájékoztatót követően tartott találkozójuk után 2023. március 17-én. Fotó: Mustafa Kamaci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).