Pánikolhat az EU a majomhimlő miatt?

A SIGA gyógyszergyártó szerint az uniós hatóságok fel akarják vásárolni a himlő elleni vírus ellenes készleteit.

2022. május 24., 17:57

Szerző:

Egy amerikai gyógyszergyártó vállalat azt állítja, hogy tárgyalásokat folytat az európai hatóságokkal a majomhimlő elleni antivirális gyógyszer készleteinek felhalmozásáról a vírus szokatlan nemzetközi kitörése miatt. A SIGA Technologies, egy egészségügyi biztonsági cég, amelynek kutatásait az amerikai kormány finanszírozta a biológiai fegyverek jelentette fenyegetés kezelésére, továbbá kifejlesztettek egy tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszert a himlő és a rokon vírusok, köztük a majomhimlő elleni küzdelemre is.

Az év elején az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nemcsak a himlő, hanem a majomhimlő és a tehénhimlő ellen is engedélyezte a tecovirimatot. Az elmúlt napokban a majomhimlős megbetegedések szokatlan kitörése Európában és Észak-Amerikában - Afrika helyett, ahonnan általában jelentik őket – fokozta az érdeklődést a tecovirimat iránt. 

Ki rendelkezik ezzel a vírusellenes szerrel?

Azóta, hogy az EMA januárban jóváhagyta a gyógyszert, a SIGA tárgyalásokat folytat számos európai országgal a gyógyszer lehetséges készletezéséről. Ezeket a tárgyalásokat a nemzeti kormányokkal és az Európai Bizottsággal is folytatják. 

A Bizottság az Euronewsnak elmondta, hogy nem nyilatkozhat az egyes vállalatokkal folytatott tárgyalásokról. Azt azonban elmondta, hogy szoros kapcsolatban áll a tagállamokkal, az EMA-val, az iparral és nemzetközi szakértőkkel, hogy megosszák egymással a majomhimlőjárványról szóló információkat, és hogy diagnosztikai eszközök, kezelések és vakcinák beszerzésén dolgozzanak. 

A SIGA tavaly megállapodást kötött a kanadai egészségügyi hatóságokkal arról, hogy 2026-ig 33 millió dollár értékben vásárolnak kezelést, míg az Egyesült Államok stratégiai nemzeti készletében már 1,7 millió adag tecovirimat van.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Brian W.J. Mahy / Centers for Disease Control and Prevention / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.