Nem alakít kormányt, ellenzékbe vonul Andrej Babis és pártja

A cseh kormányfő szerint a Babis-ellenes koalíció stabil, ezért átadja nekik a hatalmat.

2021. október 15., 20:27

Szerző:

Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a múlt hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.

„A Babis-ellenes ötpárti blokk szilárd, ezért átadjuk a hatalmat az új koalíciónak, mi pedig ellenzékben leszünk” – jelentette ki Babis egy kereskedelmi rádiónak adott interjújában. Milos Zeman korábban azt mondta, hogy a választásokon legerősebb pozíciókat szerzett párt elnökét fogja megbízni kormányalakítással. Bár a hétvégi választásokat a Spolu hárompárti koalíció nyerte, önálló pártként a Babis vezette ANO mozgalom a legerősebb. Zeman vasárnap kórházba szállítása előtt Babisnak megerősítette, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítással.

(Kiemelt kép: Lukas Kabon / Anadolu Agency via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.