Moszkva volt főrabbija szerint a zsidó lakosságot fogják hibáztatni az ukrajnai háború okozta nehézségekért

Moszkva egykori főrabbija, Pinchas Goldschmidt szerint Oroszországban a zsidó lakosságot fogják bűnbakká tenni az ukrajnai háború okozta nehézségekért, ezért figyelmeztet azt tanácsolta a zsidóknak, hogy mielőbb hagyják el Oroszországot.

2022. december 30., 13:15

Szerző:

Moszkva volt főrabbija, Pinchas Goldschmidt szerint a zsidóknak el kellene hagyniuk Oroszországot, amíg még megtehetik, mert bűnbakok lehetnek az ukrajnai háború okozta nehézségekért – közölte a Guardiannek.

„Ha visszatekintünk az orosz történelemre, akkor azt láthatjuk, hogy amikor a politikai rendszer veszélyben volt, akkor a kormány megpróbálta a tömegek haragját és elégedetlenségét a zsidó közösségre irányítani (...) Ezt láttuk a cári időkben és a sztálini rendszer végén is” – részletezte a márciusban Izraelbe menekült volt rabbi.

Goldschmidt szerint egyre inkább nő az antiszeminizmus Oroszországban, ami visszatér egy újfajta Szovjetunióhoz, és lépésről-lépésre újra lehull a Vasfüggöny. Ezért az orosz zsidók számára az lenne a legjobb megoldás, ha elhagynák az országot – tanácsolta. 

Goldschmidt még márciusban, a háború kitörése után két héttel hagyta el Oroszországot, és költözött Izraelbe. Elmondása szerint azért, mert azt várták el tőle, hogy nyíltan támogassa a háborút, de ezt elutasítta. Ennek ellenére egészen júliusig volt a város főrabbija, amikor ő mondott le a tisztségről.

(fotó: SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.