Még nem biztos a győzelme, de Orbán máris gratulált a putyinista boszniai szerb vezetőnek

Milorad Dodik vezeti a szavazást ellenfele ellen, legalábbis a hivatalos adatok szerint, és egy felvétel szerint már zártkörű bulin ünnepli újraválasztását a Boszniai Szerb Köztársaságban.

2022. október 3., 20:23

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este telefonon gratulált Milorad Dodiknak, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagjának ahhoz, hogy a hétvégi választáson a boszniai Szerb Köztársaság elnökévé választották - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor biztosította az újraválasztott vezetőt arról, hogy a jövőben is mindent megtesz eddigi kiváló politikai együttműködésük folytatása érdekében - olvasható a tájékoztatásban.

Milorad Dodik győzelme egyébként még korántsem biztos, az ellenzéki PDP jelöltje, Jelena Trivics előtt mindössze 28 000 szavazattal vezet az 500 ezer összes leadott szavazatból. Vasárnap éjjel Trivicsék még azt hitték, ők győztek, az ellenzék pedig az utcára is vonult hogy ennek elismertetését követelje a szerb országrész fővárosában, Banja Lukában.

Eközben videó jelent meg arról is, hogy Milorad Dodik nacionalista, szeparatista miniszterelnök is nagyszabású választási bulin ünnepelte saját győzelmét.

A boszniai szerbek vezetője, Dodik többször kijelentette, legközelebbi szövetségeseinek Vlagyimir Putyin, Alekszandar Vucsics szerb elnököt és Orbán Viktort tartja.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án. A magyar kormányfő munkaebéden fog tárgyalást folytatni Milorad Dodikkal. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.