Merkel a politikai foglyok azonnali elengedésére szólította fel Minszket

A német kancellár nem ismeri el a fehérorosz választások eredményét.

2021. február 6., 17:24

Szerző:

 

A német kormány honlapján megjelent podcastban Merkel a fél évvel ezelőtti fehérorosz elnökválasztást követő tömeges tüntetések apropóján nyilatkozott. A tiltakozásokat az a gyanú váltotta ki, hogy a hatóságok csalással hozták ki győztesnek az immár hatodszor megválasztott Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfőt. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni a demonstrációkat. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta se kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Az ellenzék vezetői a szomszédos országokba menekültek, illetve kitoloncolták vagy őrizetbe vették őket - mondja a német kancellár.

Merkel elmondta, hogy továbbra sem ismeri el a szavazás eredményeit sem Németország, sem az Európai Unió, mert a választások nem voltak

 

  • demokratikusak, 
  • szabadak, 
  • igazságosak 
  • és átláthatóak. 

 

Merkel elmondta, hogy a német szövetségi kormány cselekvési tervet fogadott el a fehérorosz társadalom támogatására, megkönnyítik az ellenzékiek számára a vízum beszerzését, ösztöndíjakat ajánlanak fel, és támogatást nyújtanak a független sajtóorgánumoknak.

(kiemelt kép: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).