Megfulladt keresztelő közben egy kisbaba Romániában

Hathetes csecsemő halála hozhat változásokat a román ortodox egyházban, hatvanezer tiltakozó követel reformokat.

2021. február 6., 11:19

Szerző:

Csecsemőhalállal végződött egy ortodox keresztelő Északkelet-Romániában még február elsején. A tragédia hatalmas felháborodást váltott ki, amit az is jól mutat, hogy már nagyjából hatvanezren írták alá azt a petíciót, amely változást követel az ortodox egyház rituális gyakorlatában.

Amit eddig az ügyről tudni lehet:

  • A csecsemőnek megállt a szíve, miután a pap háromszor a víz alá merítette;
  • A helyszínen a rohammentősök újraélesztették, de másnap hajnalban meghalt a kórházban;
  • Az orvosok 110 milliliter folyadékot találtak a tüdejében, az egyház szerint az tej is lehetett;
  • A keresztelést végző pap ellen emberölés miatt vizsgálódnak, a papi szolgálat alól felfüggesztették;
  • Péntekig 60 000 ember írta alá a romániai ortodox egyház reformját követelő petíciót.

A tragikus kimenetelű suceavai keresztelőn a szertartást végző pap háromszor merítette víz alá a hathetes csecsemőt, aki sírt, majd vér folyt az orrából.

„Az orvosok azt mondták, 110 ml víz került a tüdejébe” – idézte egy helyi lap a kisgyerek édesapját, aki még azelőtt nyilatkozott a sajtónak, mielőtt a hathetes csecsemő a kórházban elhunyt. A Transindex.ro részletes beszámolója szerint az apa azt mondta, miután kivette a keresztelőmedencéből, a pap megtörölte a csecsemőt, akinek vér kezdett szivárogni az orrából.

 „Ha látod, hogy a gyermeknek nyitva van a szája és sír, akkor nem meríted teljesen a víz alá, hát nem?"

 – idézte a helyi lap a gyermek apját, aki szerint a kisfiú ekkor még lélegzett és vert a szíve, de a pulzusa nagyon gyenge volt. A BBC News beszámolója szerint a csecsemőnek leállt a légzése és a keringése, de a rohammentősök a helyszínen még újra tudták éleszteni. A kisfiút ezután intenzív osztályon kezelték, de az életét nem sikerült megmenteni, másnap hajnalban meghalt. Dan Teodorovici, a Suceava Megyei Kórház szóvivője azt mondta, a halál valószínűsíthető oka légzési elégtelenség volt, ám még meg kell várni a törvényszéki orvosi vizsgálat eredményét. A szóvivő ugyanakkor megerősítette, hogy a csecsemő tüdejében folyadékot találtak a boncolás során.

Az esperes szerint akár anyatej is lehetett a tüdejében

A szertartást végző pap, Alexandru Mazarache a sajtónak nem nyilatkozott, de jelezte, hogy a suceavai és radóci ortodox érsekség hivatalosan állást fog foglalni az ügyben. Doru Budeanu suceavai esperes azt elismerte, hogy a csecsemőt teljesen a víz alá merítették, ez azonban szerinte az egyház előírásainak megfelelően történt. Az esperes azt is hozzátette, szerinte nem biztos, hogy a csecsemő tüdejében víz volt, az orvosok ugyanis folyadékról beszélnek, „kérdés, hogy a keresztelőmedence vizéről vagy esetleg tejről van-e szó”. Neki a keresztelést végző pap azt mondta, a gyermek a szertartás előtt és utána is sírt, és mutatott életjeleket, az egyedüli probléma, amiről tudott a pap, hogy a baba koraszülött volt – állította a helyi egyházi elöljáró, aki még azt is hozzáfűzte, hogy a templomban fűtöttek, és a víz hőmérséklete is megfelelő volt.

Szerinte a keresztelő „szent titkai” nem változtathatók meg a szertartási rendben, ám „valószínűleg több odafigyelésre lesz szükség, hogy (a gyermek) orrocskája és szájacskája a víz fölött maradjon" – idézte az esperest a helyi lap.

A keresztelőről egyébként videófelvételek is készültek, a rendőrség elemzi ezeket, így valószínűleg pontosan rekonstruálni lehet majd a történteket.

„Nincs szó, sem cselekedet, amely letörölné a könnyeket, és ami meggyógyítaná a szülők és rokonok összetört szívét, de mellettük vagyunk ebben a különösen nehéz pillanatban, és állhatatosan kérjük az irgalmas Istent, hogy erősítse meg, simogassa és gyógyítsa be ezt a sebet, a kisded Iustinnal együtt, aki mostantól az Égi Atya trónja mellől vigyázza őket” – idézi a Transindex.ro a suceavai és radóci ortodox érsekség hivatalos közleményét.

Az érsekség által kiadott kommüniké arról is ír, „nagyon nehéz megérteni, hogy miért rótta ránk az Isten ezt a nehéz megpróbáltatást”. Nisszai Szent Gergelyt idézve pedig azt írják „az idő előtt elhunyt gyermekekről”, hogy ha „az emberi elme” szerint idő előtt is hal meg egy gyermek, az azért van, mert az Isten „nem akarja, hogy a kisdedet megfossza akár egyetlen áldásától is, tudott lévén, hogy az embert számos ajándékkal látta el, amelyeket saját belátása szerint használhat”.

A román ortodox patriarchátus szóvivője, Vasile Bănescu az AGERPRES román hírügynökségnek ennél azért már lényegesen konkrétabban fogalmazott az egyház felelősségvállalásáról. Mint mondta: az ügyben indított vizsgálat lejártáig felfüggesztik a papi szolgálat alól a keresztelési szertartást végző ortodox pópát.

A tiltakozások után reformok is jöhetnek

Calinic Botoșăneanu, az idén nyáron kinevezett suceavai és radóci ortodox érsek, aki a nemrég koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Pimen érsek helyét vette át, az egyházi reformok egyik tekintélyes támogatójának számít. A BBC News cikke az érsekre hivatkozva azt írja, a jövőben felülvizsgálják a csecsemőmerítés gyakorlatát, és „meghozzák a legmegfelelőbb döntést”, amely az egyházi szabályozás tiszteletben tartása mellett elősegíti a hasonló balesetek elkerülését.

A mostani eset után az egyházon belüli reformokat követelő petíció indult, ezt péntek estig nagyjából hatvanezer ember írta alá. Vladimir Dumitru a petíció szervezője azt mondta, a kereszteléseket szabályozni kell a felesleges kockázatok elkerülése érdekében.

(kiemelt kép illusztráció, fotó: Mykola Komarovskyy / Shutterstock)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.