Legalizálhatják a marihuánát Olaszországban

Hamarosan népszavazás lesz a témában.

2021. szeptember 18., 20:58

Szerző:

Egy hét alatt összegyűlt 500 ezer aláírás Olaszországban a marihuána legalizálásáról szóló népszavazáshoz, írja a CNN. A referendumot minden valószínűség szerint már jövőre megtarthatják az országban. 

Abban az esetben, ha a népszavazás érvényes igennel zárul a fű fogyasztása, termesztése és árusítása is törvényes lesz. Orvosi felhasználását a marihuánának egyébként jelenleg sem büntetik, illetve a fogyasztásért sem jár börtön. Az árusításért és a termesztésért azonban 10 év börtönt is kiszabhat a bíróság. 

A népszavazás kezdeményezői állítják, hogy jelenleg hatmillió rendszeres kannabisz fogyasztó van Olaszországban. Egy uniós  hatósági jelentés szerint a tagállamokban élő 15-64 év közötti korosztály csak nem két százaléka fogyaszt naponta marihuánát. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Kannabiszpalántákat gondoz egy dolgozó Izraelben, a lodi BOL Pharma - Revadim Ipari Központ orvosi kannabisz termesztő és feldolgozó telepének melegházában 2019. január 23-án. Fotó: Kallos Bea/MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.