Nem kapott kegyelmet a pedofil Gary Glitter

Gary Glitter, az egykori popsztár még feltételesen sem lehet szabadlábon. A pedofil énekest egyszer már feltételesen kiengedték a börtönből, és máris „érdeklődött szexuálisan” kiskorú lányok iránt. 

2024. február 7., 18:38

Szerző:

Elutasította a bíróság a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekért – pedofíliáért – elítélt Gary Glitter szabadlábra helyezési kérelmét. Paul Francis Gadd, ismertebb nevén Gary Glitter, egykori angol énekesről van szó, aki az 1970-es és 1980-as években szerzett hírnevet és sikert. Gary Glitter azonban már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil bűncselekmények miatt.

Glitter bűnei egészen az 1970-es évekig nyúlnak vissza, miután a Jimmy Savile-botrány nyomán elindították a Yewtree hadműveletet. Gary Glitter először 1990-ben került börtönbe, miután több ezer, gyermekbántalmazást ábrázoló képet találtak nála. 2002-ben szabadult, elköltözött Kambodzsába, onnan kitoloncolták szexuális erőszak vádjával – írja a 444. 2006 márciusában elítélték két, 10 és 11 éves lány bántalmazása miatt Vietnamban, és két és fél év börtönbüntetésre ítélték. Majd 2015-ben 16 évet kapott három iskolás lány szexuális bántalmzása miatt az Egyesült Királyságban. 2023-ban, büntetése felének letöltésekor helyezték feltételesen szabadlábra. Nem sokáig tartott. 

Gary Glitter akkor is kislányok után kajtatott, amikor feltételesen kiengedték a börtönből 

Az indoklás szerint Gadd továbbra sem empatizál áldozataival. A bizottság „megállapította, hogy a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt, és amíg szabadlábon volt, Gadd szexuálisan érdeklődött kiskorú lányok iránt”. A bizottság szerint a fogva tartás ideje alatt Gadd nem mutatott előrelépést, ezért „a testület inkább úgy ítélte meg, hogy megfelelő helyen van őrizetben”. Az akkor 78 éves egykori popsztár mindössze hat hétet töltött a rácsokon kívül. Gyorsan visszakerült a börtönbe, miután megszegte a szabadlábra helyezés feltételeit: kislányok után érdeklődött. 

Gadd nem vett részt semmilyen programban a börtönben, és továbbra is tagadja, hogy szexuális érdeklődést mutatott volna a gyermekek iránt – írja a BBC.  Richard Scorer ügyvéd, aki Gadd egyik áldozatát képviseli, azt mondta a Press Association hírügynökségnek: „Ez a helyes döntés, és véleményünk szerint az egyetlen olyan döntés, amelyet a feltételes szabadlábra helyezési bizottság meghozhatott volna. 

„Minden, amit Gadd/Glitterről tudunk, azt jelzi, hogy továbbra is veszélyt jelent a gyerekekre, és soha nem mutatott lelkiismeretfurdalást.”

Van segítség! Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak.

(Kiemelt képünkön: A brit Metropolitan Police Service (MPS) által 2015. február 6-án Londonban kiadott kéziratban látható Gary Glitter brit egykori popsztár - valódi nevén Paul Gadd - őrizetbe vételi fényképe, akit 2015. február 5-én hat szexuális zaklatásért ítéltek el. Fotó:  AFP PHOTO / METROPOLITAN POLICE SERVICE)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).