ENSZ-vizsgálatot követel az Irak elleni amerikai invázió ügyében az orosz alsóház elnöke

ENSZ-vizsgálatot követelt az Irak elleni 2003-as amerikai invázió ügyében Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke vasárnap a Telegram-csatornáján.

2023. február 5., 12:50

Szerző:

„Húsz éve annak, hogy az Egyesült Államok elkövette a nemzetközösség egyik legnagyobb becsapását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén (Colin) Powell külügyminiszter tömegpusztító fegyverek előállításával vádolta meg Irakot, bizonyítékként egy fehér anyagot tartalmazó kémcsövet bemutatva. Az ENSZ BT nem hatalmazta fel Washingtont az erő alkalmazására, az amerikai erők mégis megtámadták Irakot” – írta Vologyin.
 

„Az ENSZ-nek ki kell vizsgálnia Washington emberiesség elleni bűncselekményeit. A döntéseket meghozó politikusokat pedig meg kell büntetni az áldozatok, a menekültek, a tönkretett életek millióiért” – vélekedett a politikus, aki szerint az Irak elleni amerikai inváziónak félmillió civil áldozata volt, az elnököt kivégezték, az országnak pedig vége lett. Emlékeztetett arra, hogy Powell később elismerte: a kémcsöves jelenet félrevezetés volt. Washingtont mégsem vonták felelősségre sohasem.
 

(Fotó: Ahmad Al-rubaye / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.