Egy év után megalakulhat az új libanoni kormány

A tavaly augusztusi bejrúti robbanás után mondott le a miniszterelnök. 

2021. szeptember 11., 18:00

Szerző:

Megalakulhat az új libanoni kormány – a kormányalakításról rendeletet írt alá Michel Aun libanoni elnök és Nadzsíb Míkati miniszterelnök-jelölt, aki előzőleg az elnöki palotában, személyes találkozón ismertette 24 fős kabinetje összetételét.

Az új kormány több mint egy évvel azután alakulhat meg, hogy az előző miniszterelnök, Haszan Diáb és kormánya benyújtotta lemondását a tavalyi, több mint 200 emberéletet követelő bejrúti robbanás után. A libanoni biztonsági tisztségviselők júliusban figyelmeztették Michel Aun elnököt és Hasszán Diáb kormányfőt arról, hogy 2750 tonna ammónium-nitrátot tárolnak a bejrúti kikötő egyik raktárában, ami biztonsági kockázatot jelent, és berobbanása romba döntheti a fővárost. A szerencsétlenségben mintegy hatezren sérültek meg, és ugyanennyi épület dőlt romba a libanoni főváros önkormányzata szerint.

Az ország egyik leggazdagabb embere, a 66 éves, milliárdos üzletember Míkati azt ígéri, hogy úrrá lesz a libanoni krízishelyzeten, illetve, hogy az új kormány mentőcsomagot készít az ország számára. Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet a tavalyi bejrúti robbanás tovább súlyosbított. Az ENSZ adatai szerint a lakosság több mint 70 százaléka a szegénységi küszöb alatt él a mintegy hatmilliós országban.

(Kiemelt képünk: Az izraeli hadsereg Merkava típusú harckocsijai az Izrael által megszállt szíriai Golán-fennsíkon 2020. július 28-án. A libanoni Hezbollah radikális síita szervezet tagadta, hogy harcosai megpróbáltak volna behatolni előző nap Izraelbe és tűzharcot vívtak a Seba ültetvényeknél. A Libanon által magának követelt Seba ültetvények egy izraeli megszállás alatt lévő terület. Az ENSZ ugyanakkor olyan szíriai terület részének tekinti a térséget, amelyet Izrael az 1967-es háborúban foglalt el.MTI/EPA/Atef Szafadi)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.