Náci egyenruhában ünnepelte 21. születésnapját Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke

Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke náci egyenruhában ünnepelte 21. születésnapját 2003-ban. Az eset kapcsán elmondta, hogy mélységesen sajnálja tettét, és szörnyű hibának tartja.

2023. január 12., 13:55

Szerző:

Az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, a 40 éves Dominic Perrottet csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy 21. születésnapját náci egyenruhában ünnepelte. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy szörnyű hiba volt a részéről, amit mélységesen szégyell és sajnál – írta a BCC.

Az esetet azért hozta nyilvánosságra, mert pár napja egy kollégája felidézte neki négyszemközt. Perrottet az állam konzervatív koalíciójának vezetője, aki 2021-ben lett Ausztrália legnépesebb államának miniszterelnöke.

„Életemnek abban a korában egyszerűen nem értettem, hogy mit jelentett az egyenruha súlya (...) Őszintén sajnálom a tettem, különösen a zsidó közösség tagjai felé, a holokauszttúlélőknek, a veteránoknak és családjaiknak” – mondta a miniszterelnök újságíróknak. Emellett közölte, hogy felvette a kapcsolatot az állambeli zsidó vezetőkkel, hogy személyesen kérjen bocsánatot.

„Ez az eset, bármilyen régi is, emlékeztet arra, hogy folyamatosan fel kell világosítani minden ausztrál állampolgárt, és különösen a fiatalokat a náci rezsim visszataszító természetéről” – mondta az Új-Dél-Wales Zsidó Képviselők Testületének elnöke és vezérigazgatója.

Az incidens 2003-ban történt, két évvel azelőtt, hogy Harry herceget horogkeresztes karszalaggal ellátott náci egyenruhában fotózták le. Perrottet azt mondta, nem tudja, hogy létezik-e olyan fénykép, amin a jelmezben látható.

(fotó: Muhammad FAROOQ / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.