Drámai jövő vár a vidéki kisboltokra

A gazdasági szakértő szerint a kötelező akciózás miatt a vidéki kisboltok még nagyobb problémákkal nézhetnek szembe.

 

2023. május 10., 17:40

Szerző:

Bár decemberre megvalósulhat az egyszámjegyű infláció, azonban az éves infláció magasabb lehet, mint a kormány által hangoztatott 15 százalék – nyilatkozta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Büttl Ferenc közgazdász.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormányzat által meghatározott termékkör napi árát előző nap le kell jelenteniük bizonyos kiskereskedelmi cégeknek, amiből nagyjából 5-6-7 darab lehet Magyarországon – magyarázta az ATV műsorában Büttl Ferenc. A közgazdász szerint ez egy plusz információt juttathat el a fogyasztóknak.

Mint mondta, abban az értelemben javíthat piaci hatékonyságot a kötelező akciózás, hogy az informáltság minél jobb a piacon, annál optimálisabb döntést tudnak hozni a vásárlók is. De vannak olyan mellékhatásai, amik nem feltétlenül kívánatosak. Ilyennek nevezte azt, hogy aki kimarad, elveszíti ezt a megjelenési, információs felületet.

Úgy gondolja, hogy azoknak is érdemes csatlakozniuk az akciózáshoz, akiket nem köteleznek rá, de nagyobb üzletek, azért, hogy találkozzanak velük az online adatbázisban.

A vidéki kistelepülésen működő boltok még nagyobb problémákkal nézhetnek szembe, még válságosabb helyzetbe kerülhetnek, mert elhagyják őket a vásárlóik – mondta a műsorban a közgazdász. Úgy véli, érdemben az intézkedés nem tudja csökkenteni az inflációt.

(Kiemelt kép: Büttl Ferenc. Videófotó:  ATV Egyenes Beszéd)

 

10:56

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.